Vasárnapi ige: Legyen a mai nap a bizalom ünnepe!

Vasárnapi ige: Legyen a mai nap a bizalom ünnepe!

Share this content.

Szöveg: Gáncs Tamás, kép: Ferenczy Károly: Hegyi beszéd, 1896, olaj, vászon, 135x203 cm, Magyar Nemzeti Galéria, sorozatszerkesztő: Galambos Ádám
2020-ban minden héten honlapunkon is közzétesszük a Napi ige – lelki útravaló az év minden napjára című kötet vasárnapra írt elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!

Milyen jó hálát adni az Úrnak, és zengeni neved dicséretét, ó, Felséges, hirdetni reggel szeretetedet, hűségedet minden éjjel…” (Zsolt 92,2–3)

A türelem és vigasztalás Istene pedig adja meg nektek, hogy egyetértés legyen közöttetek Jézus Krisztus akarata szerint, hogy egy szívvel, egy szájjal dicsőítsétek a mi Urunk Jézus Krisztus Istenét és Atyját.” (Róm 15,5–6)

Jézus bizalma az emberek irányában mindig is megvolt. Az evangéliumok történetei mind arról árulkodnak és tanúskodnak, hogy amikor Jézus találkozik valakivel, ott mindig bizalomra épül a kapcsolat. Jézus minden mozdulatában benne van: „Ember, én bízom benned.” Sőt, Jézus azon mondataiból is bizalom sugárzik, amelyekben a követése miatti nehézségekről, a kihívásokról beszél.

A mai napon a hálaadás, az egyetértés, a hűség és szeretet hirdetése, a dicsőítés, a türelem és vigasztalás ilyen kihívásként jelenik meg lelki szemeink előtt. Közös bennük, hogy a forrásuk maga az Isten, aki ugyanakkor mint példa is itt áll előttünk. Példa, forrás, mérce, amely/aki akkor érthető és élhető meg igazán, ha Jézus életét figyeljük. Isten rajta keresztül fogható fel. Persze ez mindig nehéz. Küzdelemmel jár: magammal, Istennel, másokkal.

Az első kettőnél nincsenek is tanúk vagy éppen árulkodók, csak az Isten van és én vagyok, meg persze a lelkiismeretem. Aki lekenyerezhető, elcsábítható, megnyugtatható. A harmadiknál pedig ott van a másik. Akit vigasztalni kellene, és nem kioktatni, krisztusi toleranciával kellene hozzá fordulni, nem pedig áldozattá tenni – akár szóval, akár cselekedettel.

Jézus itt élt a földön. Közöttünk. Amikor követésére hív, pontosan tudja, hogy mit kér, mit vár el. Legyen ez a mai nap a bizalom ünnepe! Van miért és kiért hálát adni. Adjunk hálát az Úrnak, mert jó!
*
Áldjon meg téged a felséges Isten, aki szeret, aki hűséges, és aki éjjel-nappal megszólítható.
Áldjon meg téged a türelem Istene, hogy tudjál te is türelmes, toleráns lenni másokkal.
Áldjon meg téged a vigasztalás Istene, hogy tudjál te is vigasztalás lenni mások számára.
Áldjon meg téged az egyetértés Istene, hogy testvéri közösségben, egy szívvel, egy szájjal tudd dicsőíteni Jézus Krisztus Istenét és Atyját. Ámen.

 

A 2020-as lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám
A Napi ige – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet a Luther Kiadónál megrendelhető: https://bolt.lutherkiado.hu/kategoriak/konyvek/napi-ige-663-detail(külső hivatkozás)
A Napi ige – Evangélikus Útmutató Facebook oldal itt érhető el: https://www.facebook.com/evangelikus.utmutato(külső hivatkozás)
E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalókat. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldő szolgáltatásunkra a következő címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu(link sends e-mail)

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!