Lezajlott a lelkészválasztás a Szombathelyi Evangélikus Egyházközségben

Lezajlott a lelkészválasztás a Szombathelyi Evangélikus Egyházközségben

Share this content.

Szöveg: Ádám Eszter, Pusztai Krisztina, fotó: Ádám Dávid, Ádám Eszter
Szombathely – A közgyűlést a vasárnapi istentisztelet után tartották. Az istentiszteleten Rostáné Piri Magda, a Vasi Evangélikus Egyházmegye esperese végezte az igehirdetés szolgálatát.

Rostáné Piri Magda esperes asszony és az egyházmegyei felügyelő is részt vett azon a gyűlésen, melyet Mórotz Zsolt vezetett, és amelyen megszületett a végső döntés az új parókus lelkész személyéről.

83 igen, 1 nem szavazattal gyakorlatilag egyhangú döntés született, így Gregersen-Labossa György parókus lelkészi munkáját Menyes Gyula folytathatja szeptember 1-től. Felesége, Menyesné Uram Zsuzsanna diakóniai lelkészként tevékenykedik majd, és a gyülekezet lelki életének erősítéséből is kiveszi a részét.

Menyes Gyula az elmúlt években Komáromban helyettes lelkészi feladatokat látott el, míg Menyesné Uram Zsuzsanna a Győrsági Evangélikus Egyházközség lelkészeként tevékenykedett. A lelkészházaspár korábban már szolgált Vas megyében, Menyes Gyula Ittzés János püspöksége idején püspöki titkárként dolgozott, felesége pedig diakóniai lelkészként szerzett tapasztalatokat. Titkári megbízatása lejártával, Menyes Gyula a Dunántúl több gyülekezetében szolgált helyettes lelkészként.

A lelkészválasztás volt az egyik fő napirendi pontja a július 5-i közgyűlésnek. A másik fő téma az elmúlt év történéseit összegző lelkészbeszámoló volt, amit egyhangúlag elfogadtak a megjelentek.

A parókus lelkész feladatai közé tartozik, hogy minden évben elkészítse és tolmácsolja a gyülekezet felé a lelkészi jelentést. Ebben a statisztikai adatokon túl (istentiszteletek, hittanórák, konfirmációs órák, esketések, temetések, keresztelők stb. száma) minden évben a civil szervezetek, a rádió-, illetve tévéműsor, és a gyülekezeti élet összefonódásáról, fejlődésekről és a következő évi tervekről is beszámol a lelkész. Mivel Gregersen-Labossa György búcsúzik hamarosan a gyülekezettől, így ezúttal röviden összefoglalta az elmúlt 24 év eredményeit és teológiai mérföldköveit, amelyeket sikerült megvalósítani a szombathelyi egyházközségben. Egyebek között szó volt arról is, hogy 20 éve épült fel a Túróczy-ház a templom kertjében, amelyről várhatóan szeptemberben egy ünnepség keretében emlékezik majd meg a gyülekezet, hiszen így indult az intézményi diakóniai munka annak idején Szombathelyen.

Az alkalmon 70. születésnapján köszöntötte a lelkész Bánfi Péter felügyelőt, aki egy Luther emlékplakettet vehetett át.

A közgyűlésről hallhatnak részletesen a Credo Rádió műsoraiban, hírei között és a júliusi Nyitott ajtók című televíziós magazinban is!

Képgaléria:

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!