Köszönjük! – Nőtt a Magyarországi Evangélikus Egyháznak felajánlott 1%-ok összege és a felajánlók száma is!

Köszönjük! – Nőtt a Magyarországi Evangélikus Egyháznak felajánlott 1%-ok összege és a felajánlók száma is!

Share this content.

Szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Budapest – A NAV a napokban közzétette a 2015. rendelkező évben a magánszemélyek által érvényesen megjelölt, legalább 100 forintos 1 százalékos szja-felajánlással érintett regisztrált kedvezményezettekről a 2015. szeptember 1-i állapot szerinti listát. E szerint a tavalyi évben összesen 61.242-en rendelkeztek a Magyarországi Evangélikus Egyház számára. Köszönjük!

A kimutatásban azon kedvezményezettek tételes adatai szerepelnek a 2015. szeptember 1-i állapot szerint, amelyeket a magánszemélyek érvényesen jelöltek meg a 2014. adóévi (2015. rendelkező évi) Szja 1%-os rendelkező nyilatkozataikban, és a javukra érvényesen felajánlott Szja 1% összege eléri vagy meghaladja a 100,-Ft-ot.

A kimutatásban szerepelnek a 2015. évben technikai számmal rendelkező, a lelkiismereti és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról szóló 2011. évi CCVI. törvény szerinti bevett egyházak, a kiemelt költségvetési előirányzat, valamint az Szf. tv. 4. § (1) bekezdése szerinti civil kedvezményezettek.

Amennyiben a kedvezményezett köztartozással rendelkezik, annak erejéig a NAV a kiutalást nem teljesítheti, kizárólag a köztartozásra visszatartott összegen felül maradó rész utalható ki – figyelmeztet a NAV közleménye.

A lista szerint 2015-ben 261.934.057,- forintot ajánlottak fel a Magyarországi Evangélikus Egyháznak. Ez az összeg még pozitívan változhat, mert a nem lezárt, vagy nem befizetett adók utáni 1% csak akkor jelenik meg a felajánlott összegben, ha az adó ténylegesen befizetésre került. 

Az elmúlt 18 év adatai alapján a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Iroda Gazdasági Osztálya szerint ez az összeg a 7. legnagyobb.
A felajánlók számában viszont valódi rekordot ért el egyházunk kampánya: az adatok alapján a második legjobb eredménnyel zártunk. 
(https://egyszazalek.lutheran.hu/korabbi-felajanlasok

A történelmi egyházak között általános emelkedés volt idén megfigyelhető. A legmagasabb összeget idén is a Magyar Katolikus Egyház kapta, nekik idén 620.290 fő ajánlott fel, mintegy 2.436.511.707 forintot. A második helyen álló  Magyarországi Református Egyház számára 228.008 fő ajánlott fel 915.263.315 forintot.

A teljes, civil szervezeteket is tartalmazó lista elérhető itt.

Címkék: egyház - egyszázalék - 1% - adatok -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!