2020-ban sem maradt el az országos evangelizáció – Isten online is elér

2020-ban sem maradt el az országos evangelizáció – Isten online is elér

Share this content.

Szöveg: Erdészné Kárpáti Judit. Videó: Zákeus Média Centrum, hang: Jansik Tamás, Plavecz József, Győri-Fleischer Samu, kameramanok: Győri András Timótheus, Győri Márk, Veczán Zoltán, live mix: Győri János Sámuel, utómunka: Győri András Timótheus
Budapest – A hagyományostól eltérően rendezték meg az idei országos evangelizációt a Deák téren, 2020. október 10-én. Azok a szolgálatok, amelyeknek a templom ad helyet évről évre, az idei szűkített programban is helyet kaptak. A szervezők reménye szerint az igék és a bizonyságtételek elérhették a szíveket az online közvetítésen keresztül is.

Hálát adunk, hogy a helyzet rendhagyó volta ellenére szóltak az igék, és az énekek, élettörténetek bizonyságtételei az ez évi evangelizáción is. Nem kevésbé szívből és szívhez szólóan, mint amikor a korábbi években zsúfolásig megtöltötte a hallgatóság a helyszínt, és átélhettük a testvéri közösség élményét, rámosolyoghattunk egymásra.

Kezdésként, majd a szolgálatok között Smidéliusz Gábor és Végh Szabolcs szólaltatott meg ismert és kevésbé ismert énekeket. Az üres templomban, a nyüzsgést nélkülöző csendben talán még erőteljesebb volt a két énekhang gitárral kísért üzenete. Elhangzott többek között az idei évben született Himnusz az égi és földi kenyérről ének is.

Bácskai Károly rámutatott igehirdetésében arra, hogy a kenyérszaporítás közvetlen tapasztalata után, a viharos tengeren „egyedül” átkelő tanítványok mennyire könnyen elfelejtették Isten gondoskodását, csodás valóságát. A tények elnyomták a valóságot, hihetőbbé vált, hogy a vízen járó Jézus egy szellem, mint hogy a Mesterük. A lehetőségeket rejtő, egyben félelmeket keltő mai világunk „viharai” között arra a valóságra fókuszálhatunk, hogy Jézus mellettünk áll, és ő változatlanul Úr.  

Rátóti Zoltán Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész ateista családból származik, később vált számára fontossá az Istennel való kapcsolat. Megosztotta a hallgatósággal, hogy Isten miként ültette a szívébe egy ökumenikus fatemplom építésének az álmát az Őrség kapujában, a Magyarföld nevű kis faluban. A terv megvalósulását az Evangélikus Egyház is támogatta. Az általa elmondott Békesség Istentől című Reményik Sándor vers a korábbiakhoz kapcsolódva, szintén a viharos időkben megtapasztalható megoldásra fordította a tekinteteket. Semes-Bogya Tibor Ferenc az Üdvhadsereg címzetes kapitánya elmondta, hogyan talált életet, szabadulást, örömöt Krisztusnál a magány, elveszettség és a hajléktalanság évei után. 

A Jeremiás könyvében olvasható, aznap estére kijelölt, „kemény” üzenetről szólt Szeverényi János a záró igehirdetésben. Megérthettük, hogy a hűtlen, neki hátat fordító gyermekét, népét is lángoló, mentő szeretettel szerető Isten szavai ezek – a ki tudja, még meddig rendelkezésre álló kegyelmi időben. hiszen élet és halál kérdése, hogy vele vagy nélküle haladunk-e tovább. 

Minden elhangzott szolgálat újra meghallgatható, mások felé is továbbosztható az evangélikus médiafelületekről (lutheran.hu YouTube-csatorna – Országos evangelizáció – 2020; misszio.lutheran.hu/médiatár)

VIDEÓK:

Az alkalom Smidéliusz Gábor és Végh Szabolcs vezetésével közös énekléssel kezdődött.

Ezután Szeverényi János missziói lelkész köszöntése és bevezető gondolatai következtek.

Dr. Bácskai Károly egyetemi tanár Máté evangéliuma 14. fejezetének 22-33. versei alapján tartott igehirdetést.

Az újabb közös éneklés után bizonyságtételekre került sor.

Elsőként Rátóti Zoltán Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész szólt.

Majd Semes-Bogya Tibor Ferenc az Üdvhadsereg címzetes kapitánya beszélt.

Az alkalom Szeverényi János Jeremiás könyve 7. fejezetének 16-28. vrsei alapján hirdette Isten igéjét.

Összefoglaló a korábbi évekből.

KÉPGALÉRIA:

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!