A koronavírus elleni küzdelem tapasztalatainak megismerésére érkezett hazánkba orvoscsoport Ukrajnából

A koronavírus elleni küzdelem tapasztalatainak megismerésére érkezett hazánkba orvoscsoport Ukrajnából

Share this content.

Forrás: Magyar Ökumenikus Segélyszervezet
Az Ökumenikus Segélyszervezet és a Külügyminisztérium szervezésében hazánkba látogató szakorvosok első kézből hallhattak a magyar tapasztalatokról.

Az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója, Lehel László és a Kárpátalja Megyei Állami Közigazgatási Hivatalának új elnöke, Olekszij Petrov még májusban írt alá együttműködési megállapodást a magyar karitatív szervezet ukrajnai tevékenységének folytatása, bővítése érdekében. A megállapodásban kiemelt közös célként szerepelt a koronavírus elleni küzdelemben való szoros együttműködés. Ennek egyik első konkrét eredménye az a szakmai út, melynek keretében egy 9 fős orvoscsoport érkezett hazánkba öt napra, július 6-11. között. Az út célja, hogy az Kárpátaljáról érkező, a járvány elleni küzdelemben résztvevő szakorovosok a Magyarországon alkalmazott hatékony COVID-19 járványkezelési módszereket a helyszínen, első kézből ismerjék meg, majd hazatérve be tudják építeni saját munkájukba.

A közel egyhetes út során az Ökumenikus Segélyszervezet és a Külgazdasági és Külügyminisztérium szervezésében olyan egészségügyi intézményekbe látogat a delegáció, amelyek a világjárvány hazai megjelenése óta eredményesen veszik fel a harcot a koronavírus-járvánnyal szemben. Budapesten a Honvédkórház, a Kútvölgyi Kórház, a Heim Pál Gyermekgyógyászati Intézet és a Szent László Kórház, vidéken pedig a Kiskunhalasi Mobil Járványkórház és a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház fogadja az érkezőket. Müller Cecília országos tisztifőorvos kedden a Nemzeti Népegészségügyi Központban fogadta az ukrán delegációt, és egy részletes szakmai előadás keretében beszélt az elmúlt fél év tapasztalatairól.

A csoport tagja Bíró Erzsébet, a Kárpátaljai Megyei Gyermekkórház igazgatóhelyettese elmondta: nagyon hasznosak voltak a kórházlátogatások, illetve a szakmai találkozók, hiszen a magyarországi járványkezelési sztenderdek eltérőek, így azok megismerése segítheti az ukrajnai járvány elleni küzdelmet. A látogatáson résztvevő orvosok különösen is nagyra értékelték, hogy kórházak vezetőitől, főorvosaitól, nagy tapasztalattal rendelkező  szakembereitől hallhattak első kézből a magyarországi tapasztalatokról.

A csoport tagjai az egészségügyi intézmények mellett ellátogattak az Ökumenikus Segélyszervezet országos központjába is, ahol a szervezet hazai és nemzetközi munkájáról, illetve a járványhelyzetben végzett karitatív munkáról is hallhattak. Mint az közismert, a Segélyszervezet évtizedek óta végez humanitárius és fejlesztési tevékenységeket Ukrajnában, Beregszászon pedig állandó képviselettel rendelkezik. Lehel László elnök-igazgató úgy nyilatkozott, hogy a májusban kötött megállapodással egy új szakasz vette kezdetét az együttműködésében, melynek köszönhetően tovább erősödhet a Segélyszervezet szerepvállalása Kárpátalján.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!