M. Is. K. A. – 2005 | Mik is voltak azok a Jubál fesztiválok? – 26. rész

M. Is. K. A. – 2005 | Mik is voltak azok a Jubál fesztiválok? – 26. rész

Share this content.

Videó: Zákeus Média Centrum
Az Evangélikus.hu oldalán a Zákeus Média Centrum régi, archív videofilmjeinek segítségével szeretnénk feleleveníteni az 1990-es és 2000-es években Gödöllőn zajlott Jubál fesztiválok hangulatát. – Most az 1995-ös fesztivál fellépői közül a M. Is. K. A. zenekar videóját adjuk közre.

Az Ősök fesztivált (Ősagárdi ökumenikus könnyűzenei találkozó) 1986-ban rendezték meg először Ősagárdon, a templomkertben. Abban az időben még rendszerellenes volt az ifjúsági munka is a gyülekezetekben, ennek ellenére a 325 lakosú település lélekszáma minden évben megduplázódott az Ősök fesztivál idején. A fiatalok a templomkertben sátoroztak százával, és együtt dicsérték Isten nevét. Az Ősök fogalommá vált, és minden évben egyre többen látogattak az apró falu evangélikus templomához.

Jubál volt az atyja minden síposnak és lantosnak.(1Móz 4,21). Róla kapta a nevét az Ősök folytatása. 1991-től a fesztivál új helyszínre került: Gödöllőn, a művelődési házban rendezték meg évről évre. Az új névre keresztelt, immáron Jubál fesztivál néven futó alkalom ettől kezdve könnyűzenei találkozóként funkcionált, így az ország minden részéről érkeztek keresztyén zenekarok. A fő cél az volt, hogy egymás szolgálata által épüljenek az együttesek tagjai, és a zenei képzettségtől függetlenül mindenki kifejezhesse hitét a dalain keresztül.

Az utolsó Jubál fesztivált 2006-ban rendezték meg, ezután a pesterzsébeti evangélikus gyülekezetben havi rendszerességgel kávéházi koncertek voltak IfiCafé néven.

2015-ben Isten lehetőséget adott, hogy a Hermons zenekar alakulásának 50. évfordulóján újból nekivágjanak ennek a szolgálatnak. Abban az évben az Ősök öt napos evangélizációval kezdődött, és a hétvégén pedig dicsőítő alkalmak, koncertek, kreatív workshop és szemináriumok voltak a Pesterzsébeti Evangélikus Egyházközségben. Ez volt az utolsó ilyen alkalom.

Most pedig a Zákeus Média Centrum jóvoltából a Jubál fesztiválokról előkerült archív videofelvételeket adjuk közre az Evangélikus.hu oldalán.

Korábbi sorozatunkat feleleveníteni itt tudják, 2020 nyarán folytatjuk a videókat.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!