A hónap dilemmája: Bűn-e az abortusz?

A hónap dilemmája: Bűn-e az abortusz?

Share this content.

Forrás: Dívány.hu, szöveg: Bolba Márta
„Igen, az abortusz bűn. Nem, az abortusz nem bűn. Mindkét mondat helyes. A válasz azon múlik, hogy milyen a szövegkörnyezet” – véli Bolba Márta evangélikus lelkész.

Bűn vallási vagy jogi értelemben? Melyik vallás melyik tétele ellen? A vallási tanítást melyik állam építi be a jogrendjébe, és melyik vallásét, melyik felekezetét alkalmazza vagy hangsúlyozza jobban?

Az abortusz a terhesség megszakadását jelenti. Ez lehet egy vetélés, egy pár hetes magzat spontán vetélése, ami a 12. hétig gyakori jelenség. Vagy lehet egy koraszülésszerű folyamat, ami véget vet az emberi élet méhen belüli fejlődésének.

A terhességet művi úton is meg lehet szakítani. Több ok is felmerülhet, ami a döntést indokolja. Lehet, hogy a magzat vagy az édesanya egészsége van veszélyben, vagy egyszerűen bármi okból nem akar egy terhességen vagy egy újabb terhességen átmenni az ember. Esetleg nem tervezte, nem akarta a gyermeket.

Személy szerint azt gondolom, hogy az abortusz legalizációja szükséges, hogy ne hentesek végezzék illegálisan és bujkálva a sok egészségügyi kockázattal járó terhességmegszakításokat. Az abortuszok számának csökkentése érdekében pedig szociálpolitikai és nevelési eszközöket tartok hatékonynak. Ingyenes és mindenki számára hozzáférhető felvilágosítást és fogamzásgátlást, az egyedülálló anyák támogatását, a családon belüli erőszak csökkentését, jó minőségű és általánosan hozzáférhető bölcsődei hálózatot, és így tovább. A puszta moralizálás nem segít.

A teljes cikk itt érhető el.

Szerkesztőségünk nyitott e meglehetősen megosztó, ugyanakkor mind etikailag, mind teológiailag fontos kérdéskör megvitatására. Ezért a párbeszéd jegyében a szerkesztoseg@lutheran.hu e-mail címre várjuk a jóakaratú, teológiailag megalapozott véleményeket és állásfoglalásokat, melyeket – a szerkesztés elvét figyelembe véve – igyekszünk majd közzétenni.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!