SÁNDY / KONOK – Metszéspontok | Családtörténeti kiállítás

SÁNDY / KONOK – Metszéspontok | Családtörténeti kiállítás

Share this content.

Forrás: Népszava.hu, szöveg: Rózsa Gyula
Konok Tamás festő és művész felmenőinek alkotásai különös időutazásra csábítják a látogatókat a Műcsarnokban látható különleges családi találkozónak helyet adó kiállításon.

Családtörténeti kiállítás, mondja a műcsarnoki alcím, és az igazi családtörténetekben mindig legalább olyan fontos a környezet, a kor, a társadalom megismerhetősége, mint a cselekményt adó generációké. Jelen sikeres esetben az utóbbit Konok Tamás festőművész és felmenői képviselik negyedíziglen, hozván magukkal csaknem kétszáz év históriáját. Szereplő személyek: Konok Tamás festő (1930), apja, idős Konok Tamás katonatiszt és fotográfus (1898–1971), valamint anyai nagy- és dédapja, ifj. Sándy Gyula építész (1868–1953) és id. Sándy Gyula festő (1827–1894). Azaz, a magyar és egyetemes festészet 1948-tól napjainkig, inkább fotó-, mintsem hadtörténet múlt századunk negyvenes éveiből, magyar építészet, kivált templomépítészet a huszadik század elejéről, és romantikus piktúránk a tizenkilencedik század második felében.

A dédapa, id. Sándy Gyula festő és eperjesi-kassai-pesti rajztanár várromokat fest, a romantikához igazodó alapossággal, óvatosan fel-felszabaduló színekkel. Az anyai nagyapa, ifj. Sándy Gyula a két világháború közötti evangélikus templomépítészet központi figurája. Belső terei nagyvonalúak és világosak, lutheránus díszítetlenségük mellett is otthonosak. Ellentétben a kőhomlokzatok és lábazatok zordonságával és súlyával, amelyet méltatva a kiállítás kísérőszövege okkal utal a negyvenhatodik zsoltárból következő evangélikus köszöntésre, az Erős vár és mi Istenünk szavaira.

Harmónia rejlik Konok Tamás nonfiguratív művészetében is. Kortársunk, a leszármazott egyike azoknak a mestereknek, akiknek a munkája láttán továbbra is hiszünk a konstruktivizmus kimeríthetetlenségben. Lejtő II. című sötét vásznán úgy végez nagyon erős zuhanó mozgást egy világos motívum, hogy elől éles, támadóan nyitott térelemnek, a felső végén megbékítő szürke majd fehér semleges sávnak mutatkozik. A Contour dőlt vonalainak geometrikus rendjét stabillá zárja a befogadó négyzet, és távlatokba emeli az égszínkék háttér. A Terra di Siena valóban szienavörös otthonosságának biztonságot, súlyt ad egy mélyszínű derékszög. Egyszóval a mai Konok elegánsan biztos rendje zárja és hitelesíti ezt a különleges családi találkozót, amely oly sokat mond a tagok munkásságán túl korukról és a környezetükről.

A teljes cikk itt érhető el.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!