Bűn-e az abortusz? – Dobó Dániel válasza

Bűn-e az abortusz? – Dobó Dániel válasza

Share this content.

Szöveg: Dobó Dániel, fotó: Andreas Wohlfahrt / Pexels
Dobó Dániel evangélikus lelkész válasza A hónap dilemmája: Bűn-e az abortusz? címmel megjelent írásra.

Hogy bűn-e az abortusz, azt két kérdés megválaszolása dönti el.
1. Bűn-e egy ártatlan és védtelen embert megölni?
2. Embernek tekintjük-e az édesanyja méhében fejlődő gyermeket már az abortusz pillanatában is?

Az első kérdésre egyértelműen igen a válasz a Biblia alapján. A második kérdésre a Biblia kifejezetten nem tér ki, de a Szentírás abba az irányba mutat, hogy az ember már fogantatásától ember: pl. a 139. zsoltárban vagy Lukács evangéliumában, amikor a néhány napja megfogant Mária találkozik Erzsébettel. Erzsébet és a méhében lévő gyermek is már a Megváltó jelenlétének örült!

De ma már az orvostudomány is egyértelműen állítja, hogy az élet a fogantatással kezdődik. Onnantól fogva nincs olyan pont az egyed fejlődésében, ami hirtelen döntő változást hozna. Tehát az embert fogantatásától embernek kell tekintenünk! Az abortusz így tehát bűn, mert annak során egy ártatlan embert ölnek meg!

Ezzel együtt, és éppen ezért, minden olyan helyzet, amiben egyáltalán felmerül az abortusz lehetőségként, mélységesen tragikus. De egy tragikus helyzetet sem lehet megoldani egy újabb tragédiával. A szeretet cselekedete sosem lehet, hogy segítünk egy anyának megöletni a saját gyermekét! Ahogyan természetesen az ítélkezés bármilyen formája sem! Isten azt mondta a népének az Ígéret Földje határán: „Tanúul hívom ma ellenetek az eget és a földet, mert elétek adtam az életet és a halált, az áldást és az átkot. Válaszd hát az életet, hogy élhess te és utódaid is!" (5Móz 30,19) Jézus követőiként az életet kell választanunk, és egymás életét kell táplálnunk, elfogadással, áldozatvállalással és az Élet Urába vetett bizalommal!

Bolba Márta A hónap dilemmája: Bűn-e az abortusz? címmel megjelent írása itt érhető el.

Szerkesztőségünk nyitott e meglehetősen megosztó, ugyanakkor mind etikailag, mind teológiailag fontos kérdéskör megvitatására. Ezért a párbeszéd jegyében a szerkesztoseg@lutheran.hu e-mail címre várjuk a jóakaratú, teológiailag megalapozott véleményeket és állásfoglalásokat, melyeket – a szerkesztés elvét figyelembe véve – igyekszünk majd közzétenni.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!