Vasárnapi ige: Jézus az elesetthez, így hozzám is odalép

Vasárnapi ige: Jézus az elesetthez, így hozzám is odalép

Share this content.

Szöveg: Horváth-Hegyi Ádám, sorozatszerkesztő: Galambos Ádám
2020-ban minden héten honlapunkon is közzétesszük a Napi ige – lelki útravaló az év minden napjára című kötet vasárnapra írt elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!

„Gondolt ránk [az Úr] megaláztatásunkban, mert örökké tart szeretete.” (Zsolt 136,23)

„Ne feledkezzetek meg a foglyokról, mintha fogolytársaik volnátok, a gyötrődőkről, mint akik magatok is testben vagytok.” (Zsid 13,3)

Ki a fogoly? Aki börtönben van? Igen, ő is. De tágabb értelemben az, aki valakinek vagy valaminek ki van szolgáltatva. Egyszer egy barátom az egyik vizsgája után arra invitált, hogy menjek el vele egy fogyatékosotthonba látogatni. Nem értettem, hogy miért jó ez neki, miért nem kapcsolódik inkább ki a fárasztó vizsga után. Aztán pár héttel később, amikor már nem volt több vizsgám, unatkoztam, elmentem vele. Nagyon jó élmény volt! Később csatlakoztam a látogató közösséghez, és hétről hétre megtapasztaltam, hogy én is nagyon sokat kapok a kiszolgáltatott helyzetben levő emberektől.

Jézus is odament az elesettekhez, nyomorultakhoz, kiszolgáltatottakhoz. Hozzánk is. Akik nem feltétlenül testi, hanem lelki megkötözöttségektől szenvedünk. Jézus arra hív minket, hogy tegyük elé terheinket, és hogy ebben segítsünk másokat is, érezzünk együtt velük, álljunk melléjük. Ezeket az embertársainkat buzdítani kell, szeretettel kell körülvenni. Krisztus szeretetével. Ez csak a Szentlékek erejével valósul meg, aki ki fogja munkálni bennünk az egymás iránti felelősségérzetet.
*
Urunk, Istenünk! Olyan jó érezni a te közelségedet! Kegyelem az, ha élő kapcsolatunk lehet veled.
Szabadíts meg minket megkötözöttségeinktől, bűneinktől.
Kérünk, segíts nekünk, hogy tudjunk szeretettel, barátsággal felebarátunk mellé állni, akár testi, akár lelki terhek gyötrik. Ámen.

 

A 2020-as lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám
A Napi ige – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet a Luther Kiadónál megrendelhető: https://bolt.lutherkiado.hu/kategoriak/konyvek/napi-ige-663-detail
A Napi ige – Evangélikus Útmutató Facebook oldal itt érhető el: https://www.facebook.com/evangelikus.utmutato
E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalókat. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldő szolgáltatásunkra a következő címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!