Vasárnapi ige: Kincs, ami van

Vasárnapi ige: Kincs, ami van

Share this content.

Szöveg: Gáncs Tamás, fotó: Olasz Ferenc: A vizsolyi Biblia (1990), kép forrása: MMA, sorozatszerkesztő: Galambos Ádám
2021-ben minden héten honlapunkon is közzétesszük az Örömüzenet – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet vasárnapra írt elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!

Ha gyarapszik is vagyonotok, ne bizakodjatok el!” (Zsolt 62,11b)

Mert ahol a te kincsed van, ott lesz a te szíved is.” (Mt 6,21)

Kincs, ami nincs. Illetve csak úgy tűnik, mintha lenne. Vagyon, tárgyak, birtokolható javak, a mulandóság hírvivői. Sokan mindent megtesznek a semmiért. Kevesen vannak, akik a keskeny utat szeretik, és a tű fokán még éppen hogy épen átférnek. Ez a kincs látványos, zajos, hatalmas. És képes arra, hogy pótcselekvéssé silányítsa az emberi létezést. Amikor a kincs a cél, nem pedig a cél a kincs. De van egy jézusi alternatíva is. Csendes, szerény, kicsiny, amely tétet ad a mondatainknak, tetteinknek.

Kincs, ami van. Filmcím helyett valóság. Ami meghatároz, ami befolyásol, ami viszonyítási pont a döntésekben. Kincs, ami a miénk lehet. Mindenkié. Nem kell hozzá titkos térkép, de még lakatlan sziget vagy kalózhajó sem. Kincs, ami nem megörökölhető, nem megvásárolható, nem kikényszeríthető vagy kiprovokálható. Mert ez a kincs: van. Isten adja. Nem kell érte lobbizni vagy ismerni valakit, aki ismer valakit, aki elintézi, hogy megkapjuk. Isten adja. Ő mondja ki. Az ő szava. Ami ma lehet, hogy éppen rajtad keresztül szólal meg. „Van örök kincsünk becsesebb?” Nincs. Jézus nem véletlenül mondja, hogy igazán azok boldogok, akik hallgatják és megtartják Isten igéjét. Akik megbecsülik a kincset. A kincset, ami van. Szívügy ez. Kincskeresők, sorakozó!
*
Urunk, Istenünk! Ne hagyd, hogy elhiggyük, hogy a látszat és a valóság ugyanaz. Éleslátást kérünk, nehogy aranynak nézzük, ami valójában bizsu. Ámen.

A 2021-es lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám
Az Örömüzenet – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet a Luther Kiadónál megrendelhető: https://bolt.lutherkiado.hu/kiadvanyok/konyvek/lelkiseg/oromuzenet-detail
A Napi ige – Evangélikus Útmutató Facebook oldal itt érhető el: https://www.facebook.com/evangelikus.utmutato
E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalókat. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldő szolgáltatásunkra a következő címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!