Húszéves a budahegyvidéki gyülekezetünk temploma

Húszéves a budahegyvidéki gyülekezetünk temploma

Share this content.

Forrás: Égigérő – A Budahegyvidéki gyülekezet hírlevele, szöveg: D. Szebik Imre
Budapest – A Budahegyvidéki Evangélikus Egyházközség idén ünnepli temploma felszentelésének 20. évfordulóját. D. Szebik Imre nyugalmazott evangélikus püspök emlékezik vissza a templomépítésre.

Régi kapcsolat köt össze a budahegyvidéki gyülekezettel. Teológiai hallgatókként többször részt vettünk az ötszobás lakásban tartott istentiszteleteken. Ez a lakástemplom azzal a sajátossággal járt, hogy a híveknek csak egy része láthatta a másik szobákban ülőket. Szívesen jöttünk azért is, mert a szolgálatában akadályozott Ordass Lajos ny. püspök is ide járt a lelki alkalmakra, aki 1957-ben még személyes kézfogással vette fel 22 fős évfolyamunkat a Teológiai Akadémiánkra.

Régi vágya teljesült a gyülekezetnek, amikor az 1980-s évek utolsó esztendeiben lazult az egyház ellenes hangulat hazánkban, s álmodni kezdtünk az új istenházáról. 1990 után az egykori egyházi ingatlanok tulajdoni rendezéséről és kártalanításáról szóló törvény is megszületett és ez már az anyagi források megnyitását biztosította. Amikor pedig az új építendő templom telke is kijelöltetett, s az alapkövet is lerakhattuk, komolyra fordult – sok imádság meghallgatása után – a tervezés előkészítése, megannyi apró feladat (engedélyek beszerzése, telekrendezés, anyagiak biztosítása, adakozás beindítása) elvégzése. Következetes biztatásra volt szükség, mert sokan voltak a kétkedők táborában, akik látva az elénk tornyosuló nehézségeket és a közelmúlt rossz emlékeit, nem hitték, hogy felépül az immár 20 éves istenháza.

Az imádságos biztatás mellett békítésre is szükség volt, mert – ahogy a közmondás járja – ahol Istennek hajlék épül, ott a Gonosz is meg akarja építeni a maga kápolnáját. De itt pórul járt s a küzdelmek után veszített. Ez önmagában is spirituális jelzés volt, hogy hívő keresztyén közösség imádkozott és álmodott lelki hajlékért. Bizony egy évtizedre volt szükség, míg megépült Benczúr László Ybl díjas tervező tevékenysége nyomán Holmann Attila kivitelező munkájával a gyönyörű templom.

Ha a biztatás és békítés után a boldogság szóval jelzem a templomszentelés ünnepét, akkor nem esem túlzásba. Csillogó szemek, mosolygó arcok mögött örvendező szívek adtak hálát, hogy megérhették a 20 évvel ezelőtti feledhetetlen ünnepet. Sokan közülük már az örök hazába költöztek, de új nemzedékek fiataljai követik őket az Isten dicsérők és a Jézus követők sorában. Mi pedig most kulcsoljuk kezünket imára, hogy mielőbb vírus mentesen, félelem nélkül nyithassuk meg a húsz éves templom kapuját, s mielőbb hálát adhassunk egészségünkért, az élő Krisztussal és a testvérekkel való közösségért. Bizony időszerű Pál apostol intése: Az alkalmakat áron is megvegyétek, mert a napok gonoszak." (Ef 5,16)

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!