Boldogok – 21. Megálló a KÖSZI szervezésében

Boldogok – 21. Megálló a KÖSZI szervezésében

Share this content.

Budapest - 2013. december 15-én a Deák téri evangélikus templomban tartotta a KÖSZI, azaz a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért az interaktív istentiszteletét, a Megállót. Az adventi alkalmon Szlaukó Orsolya igehirdetése és a kapcsolódó drámajáték is a szelídség témáját dolgozta fel karácsonyra készülve. Szöveg: Halász Endre, fotó: Haba Gábor.

Boldogok a szelídek, mert ők öröklik a földet.” (Máté 5,5)

A 21. Megálló témája tökéletesen illett az adventi időszakhoz. Ez a néhány hét az egyre sötétedő napok ellenére is a reményteljes várakozás időszaka, egy maraton utolsó száz métere, amikor már látjuk a célvonalat, és tudjuk, hamarosan kifújhatjuk a levegőt és ellazulhatunk. Ha nem feltétlenül győzni jöttünk, lehet, hogy meg is fogjuk a mellettünk futó kezét, és együtt futunk be a célba.  Ilyenkor már nem számít a botladozás, a mögöttünk hagyott út, a legutóbbi pihenő óta eltelt idő is egyre inkább megszépül. 

Az igehirdetés Jézus érkezéséről szólt, és arról, hogy mi, emberek mit vártunk és mit várunk el Tőle. A drámajáték bemutatta a Bethlehembe érkező pásztor és király találkozását. Mindketten másképp képzelték el Jézus születését, és mindketten mást vártak ettől a születéstől. A király dicsőségre és sikerre vágyott, a pásztor félt a jövőtől és azt remélte, Jézus választ ad az aggodalmaira, de úgy tűnt, hogy egyikük sem kapta meg, amit akart. Mivel a király minden pénzét az útra és a drága ajándékokra költötte, már nem tudott hazamenni – ezek után a pásztorok befogadták, de a céljaik közötti különbség miatt sohasem értették meg egymást. Csak évekkel később – amikor már a felnőtt Jézust hallották a boldogságról beszélni – értették meg jövetelének a célját, amely az emberek közötti távolság megszüntetése, egymás „megszelidítése”. Igehirdetőnk felidézte a kis herceg és a róka beszélgetését Saint-Exupéry regényéből, amikor a róka arra tanítja a kis herceget, hogy a másikat megszelidíteni úgy lehet, hogy egyre közelebb megyünk egymáshoz, és felelősséget vállalunk egymásért.  Ha már megszelidítettük egymást, nem azért örülünk a másik érkezésének, mert hoz nekünk valamit, hanem azért, mert ott van velünk.

A Megálló megszervezését ezúttal Malík Mátyásnak köszönhetjük, aki nagyon alapos munkát végzett. Solymár Péter lelkész hirtelen jött betegsége miatt az igehirdetés szolgálatát Szlaukó Orsolya hatodéves teológus vállalta, akinek köszönjük az adventi hangulatot varázsoló prédikációt, amely mindenkit jó érzésekkel töltött el. Ugyanilyen fontos szerepet vállalt dr. Varga Gyöngyi lelkész is, aki a litugiai szolgálatot látta el, és aki Németh Kittivel együtt a Mentactor drámacsoport előadását is koordinálta. Egyre több középiskolás önkéntesünk van, akik közül ezúttal Máté Richárd vállalt kiemelkedő szerepet a drámajátékban való részvételével. A most már állandó társulattá alakult, Makó Béla vezette Hangszórock zenekar is maradandó élményt nyújtott egyedi hangzásával. Jó volt látni, hogy ezúttal is voltak új érdeklődők, akikkel eddig még nem találkoztunk, de remélhetőleg hamarosan már jó ismerősként köszönthetjük őket.

Most egy kis pihenés következik (szinte) mindenkinek az életében. Ez jó alkalom arra, hogy együtt legyünk azokkal, akiket szeretünk, vagy csak elcsendesedjünk egy fél órára, és átgondoljuk, hogy mennyi mindent csináltunk az idén, és milyen jó volt, hogy nem egyedül kellett végigcsinálnunk. 

Áldott, Meghitt Karácsonyt és Boldog Új Évet mindenkinek!

A következő Megálló istentisztelet 2014. január 19-én lesz a Deák téri evangélikus templomban. Mottója: „Quo vadis? Merre tartasz?”, témája pedig az életünkben lévő iránypontok lesz. Igét hirdet: Szántó Enikő evangélikus lelkész.

Szeretettel várjuk azok jelentkezését, akik szívesen vennének részt velünk együtt a következő Megálló szervezésében, esetleg szeretnének tagjai lenni a Hangszórock zenekarnak vagy a Mentactor drámacsoportnak. E-mail címünk:  koszi@koszi.net

Honlapunk a  www.koszi.net oldalon érhető el, ahol az érdeklődők tájékozódhatnak az éppen aktuális általunk szervezett programokról is.

Értesülj azonnal a fontosabb programokról, táborokról:

Jelöld ismerősnek a KÖSZI-t a Facebookon: www.facebook.com/keresztenyonkentesek 

Iratkozz fel a KÖSZI-hírlevélre úgy, hogy egy üres e-mailt elküldesz ide:  koszihirlevel+subscribe@googlegroups.com

A KÖSZI által szervezett 21. Megálló interaktív istentisztelet a Szívvel-Lélekkel Alapítvánnyal és a Pesti Evangélikus Egyház – Deák Téri Egyházközséggel együttműködésben valósult meg.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!