Keresztünnep –  Oberlander Báruch és Gáncs Péter beszélgetése

Keresztünnep –  Oberlander Báruch és Gáncs Péter beszélgetése

Share this content.

Forrás: Klubrádió.hu
A Klubrádió húsvét hétfői adásában a keresztény és a zsidó húsvét közös gyökereiről és eltérő utóéletéről beszélgettek Gáncs Péter evangélikus püspökkel és Oberlander Báruch rabbival.

Az első niceia zsinat 325-ben döntött a zsidó pészah és a keresztény húsvét szétválasztásáról. Addig mindig a zsidó holdnaptár szerint, Niszán hónap 15-én kezdődött, és nyolcnapos volt az ünnep. Ettől kezdve a pészah maradt az eredeti, héber időszámításnál; a húsvétot pedig a tavaszi nap-éj egyenlőséget követő első telihold utáni első vasárnap ünneplik. Az időszámításnál azonban fontosabb kérdése volt a beszélgetésnek, hogy miként jelenik meg a szabadság élménye mindkét ünnepben.

Rózsa Péter vendégei Gáncs Péter nyugalmazott evangélikus püspök és Oberlander Báruch rabbi voltak.

Az adás itt hallgatható meg.

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!