230 éves a büki templom – Gyülekezettörténeti könyv készült a jubileumra

230 éves a büki templom – Gyülekezettörténeti könyv készült a jubileumra

Share this content.

Szöveg és fotó: Adámi Mária
Bük – Gyülekezettörténeti könyv kiadásával ünnepelte temploma felszentelésének kétszázharmincadik évfordulóját a büki gyülekezet. Az advent első vasárnapján tartott ünnepi istentiszteleten Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület püspöke hirdette Isten igéjét. A liturgiában Simon Réka helyi lelkész és Szidoly Roland teológushallgató működött közre. Énekkel szolgált a büki női kar.

Isten nem úgy teljesíti várakozásainkat, ahogy azt az ember elképzeli – fogalmazott Jer 23,5-8 alapján tartott prédikációjában a püspök. Majd hozzátette: „A szabadítás, amit Ő készített, távlatot nyit. Életben, halálban, örömben és bánatban az Ő kezében lehetünk. Ez nagy hír, amely felszabadít arra, hogy hirdessük az Ő jóságát.”

Az úrvacsorás alkalomhoz kapcsolódó közgyűlésen került sor a helyi önkormányzat támogatásával, a Magyar Nyugat Könyvkiadó kiadásában megjelent gyülekezettörténeti mű bemutatására, amelyből ötszáz példány készült. A hosszú ideig kéziratban maradt könyv első részét Szabó József római katolikus tanító, tanár és helytörténész írta, aki a kiadást már nem érhette meg, mivel 1988-ban elhunyt. Az egyházközség történetének 1975 utáni eseményeit Simon Réka lelkésznő állította össze.

Az elkészült kötetről elsőként Gyurácz Ferenc, a Vasi Szemle főszerkesztője, a Magyar Nyugat Könyvkiadó tulajdonosa mondott méltató szavakat. Majd az előszót is jegyző D. Keveházi László nyugalmazott lelkész, egyháztörténész szólt elismerően a szerzők munkájáról.

Az ünnepséget a gyülekezeti házban szeretetvendégség követte, amelynek keretében a jelenlévők beszámolókat hallhattak a közösség fiataljainak amerikai és finn útjairól, illetve a lezajlott gyülekezeti kirándulásról.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!