Ismerjük meg magunkat a Bibliával!

Ismerjük meg magunkat a Bibliával!

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: Molnár Lilla
Ki vagyok én? Hova tartok, mit gondolok, mit csinálok, mi mozgat, mi blokkol, mire vágyom? És kicsoda Isten? Hogyan jelenik meg a Bibliában, mit üzen a Szentíráson keresztül, és hogyan lehet vele személyes kapcsolata az embernek? Klaus Douglass és Fabian Vogt 40 nap alatt az Én körül – Felfedezőút a Bibliával című kötete hatheti rendszeres olvasásra, illetve reflexióra hív. Nem szokványos áhítatoskönyv vagy meditációskötet: önmagunk megismerését kívánja elősegíteni, mélyíteni.

Klaus Douglass Svájcban született német író és teológus, két korábbi könyve, Az új reformáció – 96 tétel az egyház jövőjéről, illetve az Isten szeretetének ünnepe – Az istentisztelet mai formáiról jól ismert Magyarországon is. Szerzőtársa, Fabian Vogt irodalmár, zenész, szintén író és lelkész. Összeszokott páros, több könyvet publikáltak már együtt.

A 40 nap alatt az Én körül „Ádámtól és Évától” kezdődik, illetve a világ teremtésétől. Ugyanakkor a könyv nem a bibliai kronológiát követi, az igeszakaszok hat fontos életkérdéshez csatlakoznak: Ki vagyok én valójában? Hogyan leszek szabad? Mi határozza meg a tetteimet? Hogyan tudok kapcsolatba lépni Istennel? Hová tartozom? Hová tartok?

Mindennap a Biblia egy-egy kapcsolódó szakaszán gondolkodhatunk. A könyvben nemcsak teológiai alapvetést és illusztrációkat kapunk, hanem feladatokat is. Például egy-egy bibliai mondat megtanulását, természeti jelenségek megfigyelését vagy éppen azt, hogy írjunk levelet Istennek a tapasztalatainkról, érzéseinkről.

Lehetőségünk, hogy imanaplót vezessünk, amelybe felírjuk gondolatainkat, imádságainkat. És természetesen a legfontosabb bátorítás, hogy keressük a személyes kommunikációt, kapcsolatot mindennap Istennel.

A kötet rendkívül nyitott az ember kérdéseire, kétségeire, megengedi az olvasónak, hogy ne értsen mindennel egyet, illetve erősen bátorít a közvetlen, őszinte hozzáállásra önmagunkkal szemben, és az Úristennel is ilyen kommunikációra biztat. Nagy erénye, hogy nemcsak a rendszeres igehallgatókkal, -olvasókkal számol, hanem tekintettel van azokra is, akik esetleg kevesebbet tudnak a bibliai időkről, vagy éppen kritikusabban állnak hozzá az egyház tanításához. És számol azokkal is, akiknek nincs kapcsolatuk Istennel, talán nem is hisznek a létezésében, de valami miatt mégis kezükben tartják ezt a könyvet. Őket nyitottságra kéri, arra, hogy hagyják magukat vezetni a korábban említett megismerés kettős útján, egyszerűen adjanak egy esélyt ennek a „dolognak”.

Az olvasmányanyag hozzáférhető napi útravalót ad, magyarázataiból azonban sokszor nem hiányoznak a merész kérdésfelvetések, izgalmas teológiai témák sem, például a szabad akarat vagy a jó és rossz cselekedetek, az utolsó ítélet vagy a Biblia versus tudomány kérdései. Időnként szellemes idézetek illusztrálják a mondanivalót: „Ha az élet kialakulását a Földön a véletlennel magyarázzuk, az azt jelenti, mint egy nyomda felrobbanásától elvárni egy lexikon létrejöttét” – olvassuk például Edwin Conklin biológustól.

A könyvben számos fénykép, rajz, karikatúra „lazítja” finoman a teológiai témákat, de mindezek nemcsak szórakoztatják, hanem adott esetben el is gondolkoztathatják az olvasót.

Fontos megemlíteni, hogy a szerzők értelmező szemlélete nem szó szerinti értelemben tekinti a Biblia szavát változatlannak és relevánsnak, ugyanakkor hozzáállásuk nem szabados vagy önkényes olvasat. Nagy gondot fordítanak arra is, hogy az olvasónak ó- és újszövetségi kortörténeti, bevezetéstani ismereteket adjanak át, amelyek nem öszszezavarni akarnak, hanem megvilágítani a bibliai történetek, szakaszok hátterét.

A negyvennapos „expedíció” végeztével a szerzőpáros a továbbmenetelre indít bennünket, amely nem nélkülözheti a Biblia további olvasását. Ehhez a legjobb – mint a legtöbb dologhoz az életben – valakivel társulni, hogy meg tudjuk beszélni mindazt, amit az olvasás kiváltott belőlünk.

A kötet magyar kiadásához nyolc zeneszám is készült, ezek nyolc magyar evangélikus könnyűzenei együttes, illetve szerző alkotásai: Gábriel; Smidéliusz Gábor; Lift!; M.I.s.K.A.; Valami Más; Közel; Large Room; Mandák Band. Ezeket a dalokat a könyvben szerepelő QR-kód, illetve YouTube-link segítségével lehet meghallgatni, valamint megvásárolhatók külön, a könyvtől függetlenül CD-n 800 forintos áron.

A cikk az Evangélikus Élet magazin 84. évfolyam, 51–52. számában jelent meg 2019. december 29-én.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a kiadó oldalán.

Amit még a könyvről tudni kell.

 

A kötet megjelenését a Nemzeti Kulturális Alap támogatta. www.nka.hu

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!