Félezer kilométert fut a református lelkész

Félezer kilométert fut a református lelkész

Share this content.

Forrás: Facebook.com / 500 érv értünk
Budapest – Debrecen – Mikepércs – Félezer kilométer lefutására vállalkozott egy református lelkész. Czapp József a reformáció 500. évfordulójára hívja fel a figyelmet és mozgalmat indít: azt szeretné, ha jobb, teljesebb életet élnénk. A mikepércsi lelkész adományt is gyűjt: a futás sikerétől függhet egy erdélyi kis templom és közösség sorsa.

 Jövőre lesz 500 éves a reformáció, ennek kapcsán Czapp József mikepércsi lelkész nagy fába vágta a fejszéjét: olyan tettet szeretne véghezvinni, amellyel felhívja a figyelmet arra, hogyan lehetne élhetőbb az életünk. „Jövőre lesz 500 éve annak, hogy egy Martin Luther nevű szerzetes a németországi Wittenberg városában elmondta, »kihirdette«, mit gondol arról, ami őt, és vele együtt abban az időben a legtöbb embert foglalkoztatta. Elmondta és szavainak olyan hatása lett, hogy kezdetét vette a reformáció. Az a »valami«, ami Európa egészét, és ezáltal az egész világot megváltoztatta” – mondta Czapp József.

A lelkész az 500 érv értünk elnevezést adta a programnak. A futás ideje alatt arra buzdítja az embereket – a program Facebook oldalán fogalmazzák meg –, hogy minőségibb kapcsolatrendszer épüljön ki közöttük. Czapp József futását végig lehet követni az 500 érv értünk című Facebook oldalon. A követők és a támogatók így tudnak napi szinten kapcsolatba lépni az 500 km-t alig két hét alatt lefutó lelkésszel, a bátrabbak pedig csatlakozhatnak is hozzá.

A futás az eszmei mondanivaló mellett jó ügyet is szolgál. Adományt gyűjt a kis erdélyi település, Nagygalambfalva számára. Itt található egy 13. századi református templom, amely otthont ad egy nagyon értékes, 13. századi freskónak. „A futás ideje alatt, egy erre a célra nyitott és elkülönített bankszámlára, adományokat szeretnék gyűjteni a székelyföldi település, Nagygalambfalva javára, amely Kányádi Sándor Kossuth-díjas költőnk szülőfaluja. A falu 13. századi templomának felújítása, folyamatos karbantartása és település református közösségének megsegítése a gyűjtés célja” – mondta el a mikepércsi lelkész. Az adományokat a következő bankszámlaszámra várják: 11738008 – 21108598. A székelyföldi település Czapp József vállalásának tiszteletére egy eredeti székelykaput ajándékoz Mikepércsének, amelyet május 15-én, pünkösd vasárnap, a visszaérkezése előtt fognak felállítani.

Czapp József április 29-én reggel 9 órakor indul Tiszaszalkáról, és május 8-án érkezik majd Budapestre, ahonnan ismét útra kel, és május 15-én érkezik vissza Mikepércsére. Budapesten a Döbrentei téren lesz egy kisebb esemény a megmozdulása során. Ezen az eseményen jelen lesz Kányádi Sándor, Nagygalambfalva szülötte is, a településről elszármazottak körében tartott találkozón. A lelkész az 500 kilométer lefutása után május 15-én érkezik meg Mikepércsre, ahol a parókia udvaron a Pünkösdi Sokadalom nevű nyilvános rendezvény kezdődik, délután 2 órakor. A rendezvényre mindenkit szeretettel várnak, ahol többek között fellép a Kaláka együttes, valamint a Póka Egon Experience is, de lesz interaktív bábjáték és gyermek táncház is.

Czapp József a közel 500 kilométeres út során olyan településeket fog érinteni mint Sárospatak, Gönc, Vizsoly, Pápa, Pannonhalma, Győr, Miskolc, Eger, Veszprém, Balatonfüred, Budapest, Gyula, Szeged vagy éppen Debrecen. A futáshoz bárki, bármilyen távon csatlakozhat, mi több Czapp József külön buzdítja is az érdeklődőket, hogy támogassák őt a küldetésében.

Csatlakozzanak a futáshoz, és az 500 érv értünk Facebook oldalon írják meg a követők az érveiket, az #500érv hastag ellátásával.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!