Semper reformanda – Hatodik alkalommal tartották meg az Ökumenikus Diákfilmszemlét

Semper reformanda – Hatodik alkalommal tartották meg az Ökumenikus Diákfilmszemlét

Share this content.

Szöveg: Wettstein József
Budapest – A Sapientia Szerzetesi Főiskola Auditorium Maximum terme látta vendégül 2017. június 10-én az ország különböző pontjairól érkezett diákfilmes csapatokat. A hatodik alkalommal szervezett filmszemle idén is a katolikus, református és evangélikus általános- és középiskolák tanulóit szólította meg, és hívta rövidfilmek (max. 8 percesek) készítésére. A reformáció ötszázadik évfordulója alkalmából kiemelt témaként a „SEMPER REFORMANDA: – Amikor itt és most tenni kell” gondolatot tűzték ki a szervezők, valamint meghirdették a szabadon választott téma szekciót is.

A diákfilmszemle az evangélikus, katolikus és református egyház központi oktatási intézeteinek támogatásával valósult meg. A verseny gyakorlati lebonyolítását a Budapesti Piarista Gimnázium Audiovizuális Kommunikáció szakköre (AVK) vállalta. A versenyfelhívásra a május 15-i beadási határidőig 27 iskolából 44 film érkezett. Öttagú ökumenikus előzsűri értékelte a beküldött filmeket, így alakult ki a június 10-i döntőbe jutott 20 film listája.

A döntőbe jutott filmeken kívül a szervezők további 15 film alkotóit információs vetítésre hívták meg. A versenyfilmek vetítésével párhuzamosan, egy másik teremben ezeket a filmeket is bemutatták és szakmailag értékelték. Ennek a második vetítéssorozatnak az volt a célja, hogy minél több film készítői, minél több iskolai videóműhely tagjai kapjanak visszajelzést munkájukról és útmutatást, bátorítást következő alkotásaikhoz.

A döntőben a filmek blokkonkénti vetítését – a számos érdeklődő előtt – a zsűri szakmai elemzése követte. A zsűri olyan szakemberekből állt, akik filmkészítésben és filmes ismeretek átadásában egyaránt elismertek: Varsányi Ferenc filmrendező, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem oktatója, Mispál Attila filmrendező, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem óraadója, Gelencsér Gábor filmesztéta, az ELTE Filmtudományi Intézetének docense és Kutai Gergely, a Károli Gáspár Református Egyetem stúdiójának munkatársa.

A vetítéssorozat és a közönségszavazás után következett az ünnepélyes eredményhirdetés és díjkiosztás. A SEMPER REFORMANDA-téma filmjeit két korcsoportra bontva rangsorolta a zsűri. Az általános iskolások korcsoportjában az edelényi Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola tanulója lett az 1. helyezett, a középiskolásoknál pedig a budapesti Patrona Hungariae Gimnázium videószakkörének csapata. Ebben a kategóriában a közönségdíjat a kecskeméti Református Gimnázium diákjainak alkotása kapta. A szabadon választott téma-szekcióban az 1. díjat és a közönségdíjat is a szombathelyi Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola két diákjának a filmje nyerte.

A részletes végeredmény és maguk a filmek is megtekinthetők az Ökumenikus Diákfilmszemle weboldalán: https://www.okudiakfilm.hu/index.php?pageid=eredmeny2017

A díjakon túl különböző dicséreteket és különdíjakat is adott ki a zsűri. A díjak és dicséretek tárgyjutalmakkal, az iskolai videostúdiók fejlesztését szolgáló felszerelésekkel jártak: zöld háttér-összeállításokat, professzionális mikrofonokat, videoállványokat, stúdiólámpákat, derítőlapokat kaptak a jól szerepelt filmek alkotói. Különdíj-felajánlással támogatta a filmszemlét a Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége és a Keresztény Élet Portál is.

A jó hangulatú, sok találkozással és szakmai élménnyel járó filmszemle végén azzal köszöntünk el egymástól, hogy jövőre ismét találkozunk, a 7. Ökumenikus Diákfilmszemlén.

A szerző a verseny főszervezője.

Evangélikus díjazottak:

Semper reformanda téma:

Általános iskolások korcsoportja: Dicséret: Változás – Meireisz Gerg(7. o.) és társai; Gárdonyi Géza Evangélikus Általános Iskola, Szlsgyörök, vezettanár: Tilk Csilla 

Szabadon választott téma: 

1. díj: GrillezMedve – Tóth Kristóf, Stercz Gellért (8. o.); Reményik S. Evangélikus Ált. Isk., Szombathely 

Magyar Katolikus Újságírók Szövetségének (www.makusz.hu) különdíja: Rejtsd el a fájdalmad, Harold! – Körtési András (12. o.); Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium 

A díjazottak teljes listája a mellékletben is megtalálható.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!