70 évért adtak hálát – Először, de nem utoljára…

70 évért adtak hálát – Először, de nem utoljára…

Share this content.

Szöveg és fotó: Stermeczki András
Dunaújváros – Kisapostag – Szeptember utolsó vasárnapján Kisapostagon és Dunaújvárosban volt ok bőven a hálára. A Kisapostagi Evangélikus Egyházközség 70 éves jubileumát ünnepelte. Ennek alkalmára Fülöp Mihályné testvérünk megírta a gyülekezet történetét és egy könyv formájában kiadták azt. A könyvbemutató előtt köszöntötték Kondor Péter püspököt, aki először járt a kis településen és a gyülekezetben.

Nyár közepén, a vírusszünet idején fogadta el a püspök a meghívást, de a második hullám ellenére is vállalta a vasárnapi hálaadó istentiszteleten az igehirdetés szolgálatát.

Kisapostagon az Efezusi levél 3,13-21 alapján hallhatták a tanítást, melyben a föld termésének megbecsülése és a hála állt a középpontban, természetesen az eltelt 70 éve kapcsán áldással megerősítve.

Az istentisztelet kapcsolódott a Teremtés hetéhez, hiszen a gazdagon díszített oltáron bőséggel voltak termények, zöldségek és gyümölcsök. A záró imádságban pedig nem csak a termésért és a gyülekezet 70 évéért adtak hálát, hanem imádkoztak a tanév kezdetén az iskolákért, a diákokért és tanáraikért.

Az istentisztelethez kapcsolódóan bemutatták Fülöp Mihályné és lánya, Agárdiné Ica munkájának gyümölcsét, a Kisapostagi Evangélikus Egyház története című könyvet. Ilonka néni a gyülekezetben nőtt fel, mindig felelős és aktív tagja volt a gyülekezetnek. Szülei példáján haladva gondnoki, pénztárosi és felügyelői tisztséget töltött be hosszú évtizedeken keresztül. Elvégzett szolgálatai után pedig még egy maradandó és hiánypótló munkát végzett el, megírta a gyülekezet 70 évének történetet, melyben lánya nagy segítséggel volt. A könyv Isten segítségével és a Gyűjteményi Tanács támogatásával elkészült és vasárnap bemutatásra került. Az ünnepség a templom udvarában szerény kínálással ért véget Kisapostagon, hiszen 11.00-kor már Dunaújvárosban szólt a harang.

Kisapostagról Dunaújvárosba húsz perc az út, a vendégek közben megtekintették a „Bárka Vendéglőt” és kikötőt, átvágtak az iparterületen és így érkeztek meg a város „evangélikus szigetéhez”.

Nagy Tamás Ybl-díjas építész által tervezett templomban szintén először szolgált a püspök. A Krónikák első könyvének 19,14b verse alapján az isteni ajándékok bősége, és a nem magától értődő kegyelemről hallhatták a gyülekezet tagjai Kondor Péter magyarázatát. Dunaújvárosban is a Teremetés ünnepén csodálatosan díszített oltár fogadta a résztvevőket, akik közt köszönthették Pintér Tamás polgármestert is.

A köszöntőben dr. Baráth Károly felügyelő Vajda Péter pedagógus kapcsán is utalt a tanévre, és személyes szavaival köszöntötte a déli kerület püspökét. Az istentiszteleten a város egyetlen keresztyén könnyűzenekara, a Neopolis együttes szolgált, valamint az egyetemes könyörgő imádságot a gyermekek olvasták fel. A gyümölcsöket az istentisztelet után az oltárról az udvarra vitték és itt tálalták.

Végül - de reméljük nem utoljára és nem utolsó sorban – Rácalmásra érkezett a püspök, aki megtekintette a rácalmási evangélikus-református templomot és a gyülekezeti házat. Itt Kissné Hullmann Vilma fogadta a lelkésszel érkező püspököt és átadta neki a gyülekezet tavaly kiadott könyvét, amely a rácalmási evangélikusok 70 évét, és a protestáns templomot mutatja be.

A templom után a Jankovich-kúria udvarában érdekességként a néhai nemes emberről beszélttek. Mint ismeretes, Báró Jankovich Miklós műgyűjtő vásárolta meg annak idején 1804-ben 40 aranyért Luther Márton végrendeletét, és az így került Magyarországra. Majd később a báró komoly gyűjteményét a Széchenyi könyvtárnak és Luther eredeti végrendeletét a magyarhoni evangélikus egyháznak ajánlotta.

Kora délután, gazdag istentiszteleti alkalmak után vett búcsút a püspök a Duna jobb partján fekvő lutheránus gyülekezetektől, akik bíznak benne, hogy nem utoljára ünnepeltek vele együtt! 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!