70 milliós beruházás Soltvadkerten

70 milliós beruházás Soltvadkerten

Share this content.

Forrás: Gong Rádió, fotó: vira.hu
Soltvadkert – A soltvadkerti Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolánál az utóbbi hónapokban komoly beruházások történtek. A munkálatok befejeztével került sor a D épület emeletén az új tantermek és a könyvtár átadó ünnepségére.

Az eseményen az intézmény igazgatója, Udvarhelyi Attila köszöntötte a megjelenteket az új könyvtár helyiségében, és beszámolt a fejlesztésről. Elmondta, hogy a beruházással egy nyolcéves tervük valósult meg. Amikor 2010-ben a D épületrész átadásra került, a pályázat nem adott arra lehetőséget, hogy a felső szinten bármilyen helyiségeket kialakítsanak. Azóta is folyamatosan keresték a pénzügyi lehetőségeket, hogy itt az iskola számára minél hasznosabb termeket építsenek. Korábban volt arról is szó, hogy itt asztalitenisz-termet építenek, de ez nem valósult meg – hozzátette, hogy „szerencsére”.

A most elvégzett munkálatok által egy igazán impozáns könyvtártermet alakítottak ki, mely modern és a mai kor követelményeinek mindenben megfelel. A felső szint másik oldalán pedig két új tanterem készült el: kialakításra került egy „okostanterem”, valamint egy csoportfoglalkozásokra használható helyiség. Megemlítette, hogy az elmúlt évek folyamatait tekintve sajnos a gyermeklétszám csökkent, azonban a többcsoportos és differenciált oktatáshoz több tanteremre van szükség.

A könyvtár és a két új tanterem kialakítása 64,5 millió forintba került, melyből az építészet 39 millió forintot, a bútorzat 10,5 millió forintot, a lift 12 millió forintot és a tervezés költségei 3 millió forintot képeztek. Az új könyvtár kialakításával az iskola díszterme – mely könyvtárként is üzemelt – a továbbiakban csak díszterem lesz.

A dísztermet is felújították, ami 5 millió forintba került, amelyből az építészet 2,5 millió forintot, a hangosítás, kivetítőrendszer, a világítás és egyéb eszközök beszerzése pedig szintén 2,5 millió forintba került. A két beruházás közel 70 millió forintból valósult meg, melyből 15 millió forintot biztosított pályázati forrásból az evangélikus egyház, a fennmaradó összeget pedig az intézmény fedezte saját költségvetési megtakarításából.

A kivitelezéssel kapcsolatban mondott köszönetet Fiedler Bélának, aki a generál kivitelezésért felelt, Farkas Tamásnak, akinek vezetésével megálmodták a belső teret és a bútorzatot, valamint Nagy Jánosnak és feleségének a belső elrendezés levezényléséért.

Az igazgatótanács elnöke, Homoki Pál helyi lelkész beszédében méltatta az iskolában elvégzett munkát, és reményét fejezte ki, hogy még sok hasonló valósulhat itt meg a továbbiakban. Az új épületet Endreffy Máté lelkész, hitoktató áldotta meg.

Az ünnepélyes átadó alkalmával zenei műsorral és verssel közreműködtek az iskola diákjai: Oláh Andrea és Albert József (tanár) – fuvola, Tóth Anna – gitár, Ficsor Karina és Farsang Georgina – vers, Péter-Szabó Hédi – gitár, Kiss-Tóth Andrea és Sztojka Julianna – fuvola (felkészítő tanárok: Horváth József, Medveczki János és Albert József). Az eseményt a zenei tanszak hangversenye zárta a díszteremben.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!