72 óra kompromisszum nélkül – „Nem csak beszélni akarunk róla…”

72 óra kompromisszum nélkül – „Nem csak beszélni akarunk róla…”

Share this content.

Szöveg és fotó: Hegedüs Gábor
2018-ban is elindult a 72 óra kompromisszumok nélkül ökumenikus kezdeményezés, melynek célja, hogy országszerte önkéntesek százai tanúskodjanak a krisztusi és felebaráti szeretetről más és más segítő szolgálaton keresztül.

Bobai segítség

Idén a Reményik Sándor Evangélikus Általános és Művészeti Iskola bobai tagintézménye és a bobai evangélikus gyülekezet is együttes erővel csatlakozott a kezdeményezéshez. Október 13-án egész délelőtt százhuszonegy diák és huszonhét felnőtt dolgozott közösen, hogy megmutassa környezetének az önzetlen segítség soha nem múló értékeit.

Míg a bobai gyülekezet számára nem volt kérdés, hogy idén is részt vesz a kezdeményezésben, hiszen az ifjúsági klub tagjai évek óta csatlakoznak a mozgalomhoz, addig a mindössze egy éve evangélikus intézményként működő bobai iskola részéről már egy egészen egyedi ötletből született meg az elhatározás.

Bobán az egyházközség, a Lakos Ádám Evangélikus Szeretetszolgálat és az evangélikus iskola kart karba öltve, egymást segítve élik mindennapjaikat, most az iskola mégis egyedi célt fogalmazott meg önmagának, amikor csatlakozott a kezdeményezéshez. Mert az intézmény hitvallása alapján, az evangélikus nevelés keretein belül egyik fő céljának tekinti a Krisztus nagy parancsolata által (Mt 22,36–40) megfogalmazott értékek átadását. S míg a tanulók számára Isten szeretetének megismerésére, a vele való kapcsolat ápolására az istentiszteletek, áhítatok, hittanórák, csendesnapok és egyéb lelki tartalmú programok biztosítanak lehetőséget, addig a felebaráti szeretet megélése leginkább csak szóban vagy az iskola zárt közösségén belül valósul meg. Ezért amikor találkoztak a 72 óra kompromisszum nélkül mozgalom lehetőségeivel, a következő célkitűzéssel csatlakoztak: „Ezúttal nem csak beszélni akarunk róla, hanem megmutatni, hogy segíteni érték!”

A szótól a tettig

Ebből az elhatározásból az iskola és az evangélikus gyülekezet szervezésében, a Lakos Ádám Evangélikus Szeretetszolgálat, a bobai katolikus egyházközség, és a helyi önkormányzat segítségével végül október 13-án délelőtt cselekedet lett, és száznegyvenkilenc résztvevő dolgozott azon, hogy valamilyen formában segítsen a felebarátjának.

Az önkéntes munkával eltöltött délelőttöt egy szolgálatra indító áhítat után az alsó tagozatosok kézműveskedéssel folytatták. Alkotásaikkal az ugyancsak evangélikus fenntartásban működő devecseri idősek otthona lakóinak szeretnének örömöt szerezni. A felső tagozatosok és felnőtt segítőik pedig számos vállalást tettek. Például bográcsban főztek a résztvevőknek és a rászoruló gyerekek családjainak. Újrafestették a második világháborús emlékpark kopott padjait és az iskola kerítését. Időseket látogattak, akiknek segítettek a ház körüli munkákban. Rendbe tették a bobai játszóteret és a katolikus templom parkját. A nagyobb fiúk pedig az evangélikus gyülekezeti háznál a vízelvezető csatorna ásásából vették ki a részüket.

Az alkalom jó hangulatban és eredményesen telt, amiben a gyerekek munkája és hozzáállása példaértékű volt. Akik immáron nemcsak hallgattak a felebaráti szeretetről, hanem meg is cselekedték azt! 

Szeretettel várjuk honlapunkra a 72 óra evangélikus helyszíneiről a további beszámolókat!

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!