Elindult a 72 óra kompromisszum nélkül önkéntes akció – Frissítve fotókkal!

Elindult a 72 óra kompromisszum nélkül önkéntes akció – Frissítve fotókkal!

Share this content.

Forrás: 72 óra kompromisszum nélkül
Budapest – 2015. október 8-ával elindult a 72 óra kompromisszum nélkül háromnapos, szociális, önkéntes akció a három történelmi keresztény egyház szervezésében, Budapest főváros és az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával, amely Magyarország fiatalságát hívja közös összefogásra, hogy együtt tegyenek környezetünkért, közösségükért és egymásért. 

Idén nyolcadik alkalommal országszerte fiatalok kisebb-nagyobb csoportjai három napon, azaz 72 órán keresztül teljesítenek csoportokban, illetve egyénileg is közhasznú feladatokat, úgy mint intézmények, játszóterek felújítása, erdőtakarítás, szociális segítségnyújtás, kulturális műsorok szervezése különböző közösségeknek (többek között fogyatékkal élőknek, időseknek). A 72 óra olyan tevékenységeket tartalmaz, amelyek iskolai közösségi szolgálatként is végezhetőek. Az akció elsődleges célja, hogy a fiatalok tevékenységének széleskörű nyilvánosságot biztosítson, így láthatóvá téve az ifjúsági közösségekben folyó munkát, valamint hogy rámutasson, mire képesek a középiskolások és az egyetemisták, ha összefognak. Az akció eddigi hétéves története alatt több mint 40 000 fiatalt mozgatott meg országszerte, akik közel 150 településen csaknem 2 000 közhasznú projektet hajtottak végre.

A nyitórendezvény október 8-án, 16 órakor kezdődik a Fogasházban (Budapest, VII. kerület, Akácfa u. 51.), ahol a résztvevő csapatok egy borítékban kézhez kapják feladatukat, ami az akció kezdetéig meglepetés számukra. Az összerázó és szórakoztató programokkal tarkított eseményre azokat is várják, akik nem regisztráltak az online felületen, hiszen az akció nyilvános projektjeihez az újdonsült érdeklődők is csatlakozhatnak.

Óbudán október 10-én, szombaton 10 órától a Kerék utcai Máltai játszótéren (1035 Budapest, Kerék utca 22.) hivatalos sajtótájékoztató keretében a meghívott vendégek részvételével közös program készül a gyerekek számára: kalandpark állomásokkal, máltai pajzs készítése kézműves technikákkal, önkéntesekkel közös főzés a projekt résztvevői számára. Az eseményen részt vesznek: Gáncs Péter a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke, dr. Székely János az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke, dr. Bogárdi Szabó István püspök a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke, Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, Fülöp Attila nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes, Schanda Tamás ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár, dr. Gidófalvy Dénes Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatnak főtanácsadója, Vecsei Miklós H. színész, a 72 óra idei fővédnöke és Morva Emília a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Közép-Magyarországi Régió vezetője.

A kezdeményezés Németországból indult, és 2002 óta számos sikeres projekt valósult meg a környező országokban is. 2010 óta Ausztria, Svájc, Szlovákia, Bosznia-Hercegovina, Szlovénia és Magyarország rendszeresen együttműködik az akcióban, amelybe 2012 óta Csehország is bekapcsolódott. Önkéntes cserecsapatok küldése és fogadása által idén magyar és cseh csapatok vesznek részt egymás projektjeiben.

Hivatkozások: További képek. -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!