Hetvenkét óra kompromisszum nélkül – Önkéntes nap Kaposváron is!

Hetvenkét óra kompromisszum nélkül – Önkéntes nap Kaposváron is!

Share this content.

Szöveg: Pongrácz Máté
Kaposvár – Országos viszonylatban tizedszer, Kaposváron az evangélikus egyházközség szervezésében hatodszor rendezték meg a 72 óra kompromisszum nélkül elnevezésű önkéntes programot, melyet minden évben, október egyik hétvégéjére hirdet meg az Ökumenikus Ifjúsági Alapítvány.

Ezen a hétvégén a fiatalok és a családok kisebb-nagyobb csoportja három napon, azaz 72 órán keresztül teljesít közhasznú feladatokat. A feladatok és lehetőségek között szerepelhet intézmények, játszóterek felújítása, erdőtakarítás, szociális segítségnyújtás, kulturális műsorok szervezése és egyéb tevékenységek.

Illés Boglárka, az Emberi Erőforrások Minisztériumának ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára a program csütörtöki budapesti nyitó rendezvényén arról beszélt, hogy az önkéntesség érzékenyebbé teszi az embereket, közösséget épít, megtanít egymás iránti tiszteletre, és rámutat arra, hogy nem vagyunk egyedül ezen a világon.

Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke kiemelte, nem kell attól félni, hogy ha valaki megosztja az idejét és az energiáját másokkal, akkor kiürül és elfogy. Ezt a gondolatot közvetíti a rendezvény idei mottója is, amely így szól: „Több vagy, ha adsz.”

Kaposváron az evangélikus gyülekezet tagjai, kiegészülve a város önkéntes lakóival, az elmúlt években megtisztították már a Deseda-tó környezetét a szeméttől, lefestették az evangélikus templom előtti kerítést, szedtek szemetet a templom körüli utcákon, idén pedig az evangélikus templomot és környezetét tisztították meg.

Jó pár család és sok fiatal gyülekezett éppen ezért szombat délelőtt az evangélikus templom előtt. Voltak az evangélikus önkénteseken kívül segítők a katolikus iskolából és a város több intézményéből, valamint egyetemisták is csatlakoztak a felhíváshoz. Nagy öröm, hogy idén is nagyon sokan – közel ötvenen – segédkeztek a munkálatokban, akik a délelőtti munka jutalmaként egy az önkéntesség fontosságára figyelmeztető pólót kaptak. 

Örömmel adunk számot arról, hogy az evangélikus gyülekezet jövőre is kíván önkéntes akciókat szervezni.

A mostani alkalomról és a 72 óra kompromisszum nélkül sorozatról további információk megtalálhatók az alábbi honlapon (https://72ora.oki-iroda.hu/), illetve a Kaposvári Evangélikus Egyházközség honlapján: https://kaposvar.lutheran.hu!

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!