74 millióra nőtt a Lutheránus Világszövetség tagsága – Növekedés Délen

74 millióra nőtt a Lutheránus Világszövetség tagsága – Növekedés Délen

Share this content.

Forrás: LWI, fordítás: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Genf – A Lutheránus Világszövetség (LVSZ) tagegyházainak létszáma meghaladja a 74 millió főt. Ez azt jelenti, hogy 2013 óta mintegy 2,1 millióval emelkedett a szervezet taglétszáma. A déli félteke országaiban drasztikus növekedés tapasztalható, míg az északi régió országainak evangélikussága csökkent.

A 145 LVSZ-tagegyház taglétszámokról szóló statisztikai jelentését átvizsgálva megállapítható, hogy a szövetség történetében először fordult elő az, hogy a lutheránus közösség legnagyobb tagegyházai nem az északi országok között keresendők, hanem délen: Etiópiában és Tanzániában.

Mekane Yesus Etióp Evangélikus Egyház 7,9 milliós taglétszámával és 24 százalékos növekedésével a legnagyobb LVSZ-tagegyház lett. Ezt követi a Tanzániai Evangélikus-Lutheránus Egyház 6,5 millió tagjával és 12 százalékos növekedésével.

A Svéd Evangélikus Egyház taglétszáma jelenleg 6,3 millió fő, a szám az elmúlt évekhez képest némileg csökkent.

Afrikában 11 százalékos taglétszámbeli növekedés volt tapasztalható, így az itt lévő 31 LVSZ-tagegyház már több mint 23 millió hívővel rendelkezik.

Az 54 ázsiai egyházban 10 százalékos volt a növekedés, így a régióban összesen 11,8 millió evangélikus van.

Az észak-amerikai két tagegyháznál 4,9 százalékos visszaesés következett be, ott jelenleg összesen 3,9 millió lutheránus él.

Az európai 41 tagegyház esetében 3,8 százalékos csökkenés tapasztalható, összesen 34,7 millió európai evangélikussal kell számolni.

Az LVSZ főtitkára, dr. Martin Junge elmondta, hogy a taglétszám változása különböző feladatok elé állítja a szervezetet. Hangsúlyozta, hogy „továbbra is fontos a közös reflexió, a közös tanulás, az egymás kölcsönös segítése és támogatása a misszióban”.

Junge utalt arra, hogy idén novemberben Genfben a misszióról külön tanácskozást tartanak majd, amelyen alkalom nyílik arra, hogy a különböző egyházak kihívásaira megfelelő utakat, válaszokat keressenek.

„Mivel a reformáció 2017-es 500. évfordulója már az ajtónk előtt áll, örülünk Isten igéje erejének, az egyedül kegyelemből, a hit által való megigazulás üzenetének. Öröm számunkra, hogy ezt az üzenetet még több ember hallja meg és fogadja be” - tette hozzá.

Az LVSZ tagegyházait ezen a térképen is megtekinthetjük. 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!