90 éves a tatai evangélikus gyülekezet

90 éves a tatai evangélikus gyülekezet

Share this content.

Forrás: tata.lutheran.hu
Tata – Hálaadó, ünnepi istentiszteletet tartottak 2016. szeptember 10-én a Bárány utcai templomban, ahol a Tatai Evangélikus Egyházközség legújabbkori megalapításának 90. évfordulóját ünnepelték. Az istentiszteleten Szarka István, a Fejér-Komáromi Evangélikus Egyházmegye esperese hirdetett igét. Az ünnepi alkalmon részt vett Michl József polgármester, a tatai gyülekezet finnországi és luxemburgi testvérgyülekezeteinek küldöttei, valamint városunk keresztény felekezeteinek képviselői is.

Minden közösségre, amely abból a célból jön létre, hogy a lelkeket és a szíveket erősítse, és a szeretet nyelvén fogalmazza meg azt, hogy az embernek milyen életet kell választania, óriási szükségünk van –nyilatkozta a helyszínen Michl József, hozzátéve, hogy ezen a 90. születésnapon nagy hálával tartozik az egész város az evangélikus gyülekezetnek, megköszönve mindazt a jót, mindazt az élet- és lélekmentést, szíverősítést, amit ez alatt a kilenc évtized alatt a közösség itt Tatán végzett.

Szarka István esperes beszélt arról, hogy mindenhová, így Tatára is tanulni jött, hiszen az itteni gyülekezet a maga kicsinységében, a maga 90 évével óriási értékeket hordoz magában. Amikor egy kis közösség olyan életet tud felmutatni, olyan kulturális és teológiai életet tud produkálni, mint a tatai gyülekezet, az igazi alternatívát jelenthet a hitükben sokszor megfáradt történelmi egyházaknak is – nyilatkozta az esperes.

Franko Mátyás evangélikus lelkész az istentisztelet utáni közgyűlésen elmondta: - Ez az ünnep azért jöhetett létre, mert 90 évvel ezelőtt a tatai és környékbeli evangélikusok úgy döntöttek, hogy egy önálló gyülekezetet hoznak létre, s ezzel elindult egy nehéz, küzdelmes, de szép időszak.  Azért kellenek az ilyen ünnepek, hogy visszatekintsünk, mert ha mindig csak előre nézünk, akkor nem tudjuk minőségileg megélni a jelenünket, hiszen nem tudjuk, hogy mi történt a múltban. A mai alkalom azt is szolgálja, hogy a találkozásokon keresztül testvéri beszélgetéseinkben a lélek által megerősödjünk. Maradjunk meg mi is abban, hogy azok az igazságok, amelyek megtartották őseinket a múltban, ma is érvényesek, hiszen isteni igazságok, és ezt felelősségünk, feladatunk továbbadni a következő generációnak – fogalmazott Franko Mátyás.

Az istentisztelet utáni ünnepi közgyűlésen a külföldi és tatai vendégek köszöntötték a gyülekezetet, Michl József polgármester köszöntője végén pedig egy oklevelet és támogatást nyújtott át a gyülekezet számára, majd a templomkertben közösen elültették azt a két nyírfa csemetét, melyek Finnországból érkeztek Tatára, a 90. évforduló alkalmából.   

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!