Skip to main content

Napi ige

„Énekeljetek az Úrnak új éneket, mert csodákat tett!” (Zsolt 98,1a)

„Mi pedig valamennyien az ő teljességéből kaptunk kegyelmet kegyelemre.” (Jn 1,16)

Egy tanárnő, aki harcol az utolsó leheletéig

Ittzés Szilvlia publicisztikája
2024. június 17. 10:34
„Hiába jártam ki a tanári tiszti iskolát, hiába a fokozat a galléromon, vesztésre állok. Hozhatok itt izgalmas témákat és formákat, nincs fegyverem a fő ostrom ellen: hogy »minek, ha már úgyis mindjárt vége?«.” – írja jegyzetében Ittzés Szilvlia.
2024. június 16. 8:00

Élet pünkösd után

Cserhátiné Szabó Izabella püspökhelyettes jegyzete
Amikor Luther Márton – nehéz élethelyzetekben – emlékeztette magát: „meg vagyok keresztelve”, akkor éppen nem azt akarta kifejezni, hogy utána van ennek a gyermekkori történésnek. Hanem azt, hogy keresztsége óta folyamatosan benne van a kegyelemben, az őt magához kapcsoló Atya szeretetének erőterében. Aki „Vagyok”-ként jelentette ki magát Mózesnek, nemcsak azt mondta ezzel, hogy szüntelenül lét...
2024. június 15. 9:00

Az idő halad, az ember marad?

Időbe zárt kérdések a Széchényi-könyvtár kiállításán
Mandzsettagombba beépített órácska, csillagászati eszközök, német nyelvű Biblia 1483-ból, az evangélikus Eperjesi graduál – például ezek is megtekinthetők az interaktív eszközökkel ellátott izgalmas kiállításon. Az idő arcai című tárlat jól sikerült kísérlet az időszemlélet változásának bemutatására. Az Országos Széchényi Könyvtárban jártunk.
2024. június 17. 13:14

Két keréken száguldva nyernek

Így készülnek és versenyeznek a soproni evangélikus líceum BMX-versenyzői
BMX-versenyzőként értek el kiemelkedő eredményeket a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium diákjai. Mind a négyen sokat edzenek, hazai és nemzetközi versenyeken egyaránt megmérik magukat, és szeretnek megküzdeni a sikerért.
2024. június 16. 9:00

„Az Istennel való közös élet szabaddá tett”

Láthatóan evangélikus – Mai evangélikus arcképcsarnok. Ismerje meg egy-​​​​​​​​​​​​​​​​​​egy gyülekezeti tag gondolatán keresztül az evangélikus egyház mai színességét.
2024. június 16. 8:00

A mindennapi kenyérről

2024-ben minden héten honlapunkon is közzétesszük a Békesség – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet vasárnapra írt elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!
2024. június 14. 13:30

Miképpen kell bánni az egyházi javakkal?

Luther a gyülekezeti pénztárról
Napjainkban is érdemes odafigyelnünk Luther Márton gyülekezeti kiadásokkal kapcsolatban ötszáz éve megfogalmazott gondolataira, cikkünkben most ezekből idézünk. Az iratot a reformátor 1523-ban felkérésre írta Leisnig város gyülekezete számára Egy gyülekezeti pénztár rendje – Tanács, miképpen kell bánni az egyházi javakkal címmel.
2024. június 14. 9:02

Születésnapi családi napot tartottak a szeretetotthonban

„Ó, mily szép és mily gyönyörűséges, ha a testvérek egyetértésben élnek! […] Csak oda küld az Úr áldást és életet mindenkor” – a 133. zsoltár szellemében rendeztek születésnapi családi napot a Bolla Árpád Evangélikus Szeretetotthonban június 8-án.
2024. június 14. 8:38

A Klopp-jelenségről, nem csak rajongóknak

Ezt a cikket akkor is megírnám, ha Jürgen Klopp nem lenne evangélikus, de így, hogy a Liverpool FC leköszönő menedzsere evangélikus, és még lelket megragadó módon hitvalló is, pláne megírom.
Friss hírek

Ne üldögéljünk – térdepeljünk!

Megtartotta záró ülésszakát a Magyarországi Evangélikus Egyház XI. Zsinata
Utoljára ülésezett a Magyarországi Evangélikus Egyház XI. Zsinata. A május 31-i, tizenhetedik ülésszakon a küldöttek módosították a 2024. évi költségvetést, döntöttek arról, kinek a feladata legyen javaslatot tenni a gyülekezetépítési szempontrendszert kidolgozó munkacsoport összetételére, és helyben hagyták egyes, a lelkészi életpályamodellhez kapcsolódó jogszabályok módosítását. A zsinat az o...

Anya- meg aparobot mellett jobb gyereknek maradni

Ki alkalmazkodjon kihez? – Interjú Steigervald Krisztián generációkutatóval
Mindannyian sóvárogjuk a figyelmet, és ösztönös biológiai vágy él bennünk a szemkontaktusra. E téren is merőben új helyzetet hozott az, hogy az elektronikai eszközök és az internetes platformok révén a kapcsolódásaink egy jelentős része már nem személyes jelenléttel, hanem az online térben valósul meg. A ma élő generációk közül az idősebb korosztályokba tartozók még az interneten kívüli világba...

Templomsorsok – mi történik, ha elfogy a gyülekezet?

Körkép Bikaltól Murgáig és azon is túl
Érzelmek és racionális érvek feszülnek egymásnak, amikor a romló vagy akár kimondottan veszélyeztetett állapotú evangélikus templomokra gondolunk. Az egyház küldetése az élő kövek felé szól, de ott az a hatalmas épített örökség, amely azért létezhet, mert voltak emberek, akik egykor valóságos kövekből álló hajlékokat akartak építeni az Úristennek. Kinek a felelőssége megőrizni azokat az épülete...

Nem hétköznapi ügyek és élethelyzetek

Átadták a 2024. évi Bornemisza Péter- és Írónád díjakat
Ukrajnai evangélikusok életét, piliscsabai kisgyerekek és fogyatékkal élő idősek közös programját, illetve elváltként újraházasodott, elkötelezett evangélikusokat bemutató riportot, valamint egy hívő stand upossal készült interjút ismert el idén – ezúttal negyedik alkalommal – a Magyarországi Evangélikus Egyház a Bornemisza Péter- és az Írónád díjjal és különdíjjal. Az átadóünnepséget április 1...

Istennek nem a lemondásod, hanem a szíved kell

Sportoló lelkészek lélekről, testről, böjtölésről
Milyen hatással van a vasárnapi igehirdetésre egy hétközi erdei futás? Vajon mit ér a böjtölés, ha pusztán formaságok betartásában, vallási szokások követésében merül ki, de híján van annak a lelki tartalomnak, amely az embert közelebb emelheti Istenhez? Elegendő, ha évente csak ebben az időszakban vállalunk lemondást, vagy test és lélek életminőséget javító összhangjához ennél többre is szüksé...

Jól beverték Dávid orrát

Avagy kell-e a művészettörténetet végképp eltörölni
2023 végén nagy felháborodást keltett meglehetősen széles körökben, hogy a középiskolákban választható tárgyként sem lehet művészettörténetet tanulni, illetve megszüntették a tárgyból az érettségit. A helyzet azonban az, hogy már a 2020-ban megjelent, átdolgozott Nemzeti alaptantervből is hiányzik. Cikkünk nem fog tudni teljes körképet és látleletet adni a problémáról és várható következményeir...
június 19.Szerda

Evangélikus Országos Múzeum (1052 Budapest, Deák tér 4.)

18:0019:00

Kiállításmegnyitó: Az intendáns – Podmaniczky Frigyes arcai és szerepei

Az Evangélikus Országos Múzeum tisztelettel meghívja Az intendáns – Podmaniczky Frigyes arcai és szerepei című időszaki kiállítás megnyitójára.

június 22.Szombat

Kőszeg

16:0017:00

A Vasi Egyházmegye elnökségének iktatása

A Vasi Egyházmegye megválasztott elnökségét, Baranyay Csaba esperest és Mórotz Zsolt egyházmegyei felügyelőt június 22-én, szombaton 16 órakor iktatják be Kőszegen, az evangélikus templomban.

június 23.Vasárnap

Duna Televízió

08:3009:00

Lét-Ige protestáns magazin a Duna Televízióban

Lét-Ige protestáns magazin lesz a Duna Televízióban június 23-án, vasárnap 8.30-tól. A műsor egyik riportjának címe: Katedrán és szószéken is szolgál – Szomju Tamás tanárból lett lelkész.

június 24.Hétfő


08:0017:00

Országos evangélikus családos tábor

Országos evangélikus családos tábor.

június 24.Hétfő

Piliscsaba

08:0017:00

Családos konferencia Piliscsabán

Szeretettel hívunk mindenkit idén is a hitmélyítő családos csendeshétre, amely június 24. és 29. között lesz Piliscsabán. A csendeshét témája az év igéje – „Minden dolgotok szeretetben menjen végbe!” (1Kor 16,14) – kapcsán a szeretet.

június 25.Kedd

Huszár Gál Könyvesbolt (1052 Budapest Deák Ferenc tér 4.)

18:0019:00

Könyvbemutató: Fellegajtó – Teológia lábujjhegyen

A Luther Kiadó szeretettel hív minden érdeklődőt a Fellegajtó – Teológia lábujjhegyen című könyv bemutatójára.

Rövid hírek

Vízitúrával segít a gyülekezet: Iskola és egyház együtt a gyermekekért
Iskola és egyház – együtt a gyermekekért
Magyarország keleti csücskében, Kölcsén az evangélikus egyházközség segíti a Kölcsey Ferenc Általános Iskolát a helyi értékek keresésében és megmutatásában.
A Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium tanulóit díjazták
Középiskolásoknak hirdetett rajzpályázatot a Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya. A diákok feladata az volt, hogy készítsenek egy olyan pályamunkát, amely a kibervilág veszélyeiről, a kibervédelem fontosságáról szól.
Kórustalálkozón járt az orosházi evangélikus énekkar
Tampere adott otthont az Országos Finn Kórustalálkozónak május 17-19. között. Az eseményre meghívást kapott a 2012-ben alapított VIVIT Kórus is, amelynek legtöbb tagja az Orosházi Evangélikus Egyházközséghez tartozik.
Mikszáth-emléktáblát avattak Selmecbányán
Sok évtizedes adósságot törlesztünk a mai napon – hangzott el a selmecbányai egykori evangélikus líceum homlokzata előtt Mikszáth Kálmán emléktáblájának avatása alkalmából május 30-án. A nagy palóc mesemondó 1863 és 1866 között látogatta a selmecbányai evangélikus tanintézményt.

Médiaajánló

Evangélikus Élet magazin

A Magyarországi Evangélikus Egyház kétheti magazinja

Élet pünkösd után

Cserhátiné Szabó Izabella püspökhelyettes jegyzete
Amikor Luther Márton – nehéz élethelyzetekben – emlékeztette magát: „meg vagyok keresztelve”, akkor éppen nem azt akarta kifejezni, hogy utána van ennek a gyermekkori történésnek. Hanem azt, hogy keresztsége óta folyamatosan benne van a kegyelemben, az őt magához kapcsoló Atya szeretetének erőterében. Aki „Vagyok”-ként jelentette ki magát Mózesnek, nemcsak azt mondta ezzel, hogy szüntelenül lét...

Miképpen kell bánni az egyházi javakkal?

Luther a gyülekezeti pénztárról
Napjainkban is érdemes odafigyelnünk Luther Márton gyülekezeti kiadásokkal kapcsolatban ötszáz éve megfogalmazott gondolataira, cikkünkben most ezekből idézünk. Az iratot a reformátor 1523-ban felkérésre írta Leisnig város gyülekezete számára Egy gyülekezeti pénztár rendje – Tanács, miképpen kell bánni az egyházi javakkal címmel.

Véget ér vagy kezdődik?

Az Evangélikus Élet magazin legfrissebb számát ajánljuk. A tartalomból: címlapinterjú Ittzés János nyugalmazott püspökkel, és riport Pesti-Vincze Délia intézményi lelkésszel a Szegedi Evangélikus Kollégium és Diákotthonban folyó pásztori munkáról.

Kötőszó

A világ lutheránus szemmel – evangélikus közéleti blog

Egy tanárnő, aki harcol az utolsó leheletéig

Ittzés Szilvlia publicisztikája
„Hiába jártam ki a tanári tiszti iskolát, hiába a fokozat a galléromon, vesztésre állok. Hozhatok itt izgalmas témákat és formákat, nincs fegyverem a fő ostrom ellen: hogy »minek, ha már úgyis mindjárt vége?«.” – írja jegyzetében Ittzés Szilvlia.

A Klopp-jelenségről, nem csak rajongóknak

Ezt a cikket akkor is megírnám, ha Jürgen Klopp nem lenne evangélikus, de így, hogy a Liverpool FC leköszönő menedzsere evangélikus, és még lelket megragadó módon hitvalló is, pláne megírom.

5 kihagyhatatlan kötet az Ünnepi Könyvhétről

A könyvek kedvezménnyel vásárolhatók meg a Luther Kiadó standjánál
Ha te sem tartozol a lakosságnak ahhoz az 58%-ához, amely még sosem vásárolt könyvet, sőt igazi lelkes olvasó vagy, akkor most segítek. Összegyűjtöttem öt nagyon eltérő karakterű kötetet, amelyek között szerelmi szállal átszőtt történelmi regény, terápiás mesekönyv, fantáziát megmozgató igehirdetés-gyűjtemény, egy kitaszított figurát a középpontba állító kultúrtörténeti munka és egy hordoz...

Láthatóan evangélikus

Mai evangélikus arcképcsarnok – gyülekezeti tagok az evangélikus egyházból

„Az Istennel való közös élet szabaddá tett”

Láthatóan evangélikus – Mai evangélikus arcképcsarnok. Ismerje meg egy-​​​​​​​​​​​​​​​​​​egy gyülekezeti tag gondolatán keresztül az evangélikus egyház mai színességét.

A feltétel nélkül szeretetről

Láthatóan evangélikus – Mai evangélikus arcképcsarnok. Ismerje meg egy-​​​​​​​​​​​​​​​​​egy gyülekezeti tag gondolatán keresztül az evangélikus egyház mai színességét.

Hitból élve

Láthatóan evangélikus – Mai evangélikus arcképcsarnok. Ismerje meg egy-​​​​​​​​​​​​​​​​egy gyülekezeti tag gondolatán keresztül az evangélikus egyház mai színességét.

Evangélikus műsorok

Evangélikus vonatkozású rádió- és tévéműsorok a közszolgálati médiában

Gombaszakértőként is gyülekezetet épít

Szakos Csaba evangélikus lelkész portréja
A Duna Televízió Lét-​Ige című protestáns magazinja Szakos Csaba evangélikus lelkészről készített riportot.

Száz éves a Johannita Rend Magyar Tagozata

Lovagi napok keretében ünnepelték meg a Johannita Rend Magyar Tagozatának száz éves évfordulóját. A Duna Televízió Isten kezében című műsorában lovagok és a lovagok feleségei is vallanak a lovagrendhez való személyes kötődésükről.

Kommunikáció, teológia, humor – Portréfilm Zsíros Andrásról

A Duna Televízió Lét-​Ige című protestáns magazinja Zsíros András rádiós műsorvezetővel, korábbi gerendási lelkésszel készített riportot.