A megfogant magzat élet, nem sejtcsomó – „Az abortusz diszkrimináció” – Az abortusz volt a téma a Párbeszéd Házában

A megfogant magzat élet, nem sejtcsomó – „Az abortusz diszkrimináció” – Az abortusz volt a téma a Párbeszéd Házában

Share this content.

Forrás: hvg.hu, magyarkurir.hu, evangelikalcsoport.hu
Budapest – A CitizenGO meghívására Magyarországra látogatott és konferencia keretében tartott előadást 2019. október 24-én este a Párbeszéd Házában Amy Sinclar republikánus párti iowai szenátor, aki az úgynevezett „szívdobbanástörvénnyel” hatalmas eredményeket ért el az Amerikai Egyesült Államokban a legfiatalabb gyermekek, a magzatok védelmében. – Az alább felsorolt cikkek és vélemények nem tükrözik a Magyarországi Evangélikus Egyház hivatalos állásfoglalását a témában.

Szívdobbanás Konferencia

A rendezvény mottója ez volt: A szívdobbanás az élet apró jele, az élet egy csoda, vigyázzunk rá!

Az elmúlt két évben az USA kilenc államának – Iowa mellett Alabama, Dél-Dakota, Georgia, Kentucky, Louisiana, Mississippi, Missouri, Ohio – kormányzója írta alá azt a jogszabályt, amely valamilyen formában tartalmazza a szívdobbanás-koncepciót. Eszerint az ultrahangvizsgálat kimutatja az anyának gyermeke szívdobbanását, a törvény pedig védi a magzat életét szíve első dobbanásától – körülbelül a várandósság hatodik hetétől.

Amy Sinclar derűs, közvetlen személyiség, férjével három gyermeket neveltek fel, s most első unokájukat várják. Óriási érdeklődés mellett tartotta meg előadását a Párbeszéd Házában. Felidézte, Iowa egyike volt az Egyesült Államok azon államainak, amelyekben különösen veszélyeztetett volt a magzati élet. Ez azonban az elmúlt két évben megváltozott, ma már a legbiztonságosabb államok közé tartozik Iowa.

Amy Sinclar képviselőtársaival együtt 2017-ben több törvényjavaslatot is benyújtott a meg nem született gyermekek védelmében. Az egyik volt a már említett szívdobbanástörvény, az emberi élet méltóságának és védelmének jegyében; a másik törvényjavaslat előirányozta az abortuszt támogató intézmények, szervezetek adótámogatásának megszüntetését; a harmadik pedig az abortusz következtében megmaradt magzati testrészekkel való kereskedelem megtiltásáról szólt. Ez utóbbit és a szívdobbanástörvényt összevonták. Előírták az abortuszra való bejelentkezés és a beavatkozás közötti hetvenkét órás várakozási időt, mivel szükségesnek tartották az abortuszra jelentkező édesanya széles körű tájékoztatását is. A szenátus még 2017-ben elfogadta ezeket a törvényeket, Iowa állam kormányzója pedig aláírta azokat. Az a jogszabály viszont, amely az élet megfogantatásának pillanatától védené a magzatot, nem ment át a szenátuson.

A Magyar Kurír cikke itt folytatódik.

„Az abortusz diszkrimináció” 

Az amerikai abortusztörvény-szigorítások egyik republikánus támogatójának meghívásával tartottak konferenciát Budapesten a magukat életvédőknek nevező, keresztény-konzervatív civilek. Ezzel megtörtént az egyébként erősen vitatott szívdobbanás-koncepció hazai importja, a kormányt az eseményen a miniszterelnök egy megbízottja képviselte.

A Szívdobbanás nevet viselte az a budapesti konferencia, amelyet a CitizenGo nevű ultrakonzervatív keresztény nemzetközi szervezet tartott a héten. A madridi székhelyű CitizenGo elsősorban petíciókampányairól ismert, 50 országban vannak jelen az azonos neműek házasságát, a melegjogokat, genderszakokat, az abortuszt vagy éppen az eutanáziát ellenző petícióikkal, legutóbb Magyarországon a Coca-Cola LMBTQ-plakátjai ellen tiltakoztak (itt hozzátennénk, hogy a CitizenGo nem minden keresztény ember álláspontját képviseli, vannak olyan vallásos keresztények is, akik például a fenti kérdésekben sokkal rugalmasabban vélekednek).

A jezsuita Párbeszéd Házában tartott szimpóziumukat az abortuszellenesség, vagy ahogy ők fogalmaztak, az élet védelmének jegyében szervezték, és ez alkalomból a többi között az abortuszt ellenző civil kezdeményezések képviselőit, egészségügyi szakembereket, a Kossuth Rádió egyik szerkesztőjét, illetve a Magyar Bioetikai Társaság elnökét hívták meg. A konferencián a magyar kormány is képviseltette magát (igaz, nem a legfelsőbb politikai szinten, hanem egy miniszterelnöki megbízott, korábban az ELTE jogi karának HÖK-elnöke, Giró-Szász Áron jogász személyében), és állva, vastapssal fogadták a nap főfellépőjét, az amerikai abortusztörvény-szigorítások egyik szószólóját, Amy Sinclair iowai republikánus szenátort.  

A cikk a hvg.hu oldalán itt folytatódik.

Evangelikál nyilatkozat az abortuszról – az Evangelikál Csoport állásfoglalása

A következő nyilatkozatot különféle felekezetű keresztyének fogalmazták meg, hogy artikulálják a terhességmegszakítással/abortusszal kapcsolatos történelmi keresztyén nézetet, és hogy utat mutassanak e mostani kor keresztyénei és nem keresztyénei számára. 

A nyilatkozat a továbbiakban itt olvasható.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!