„Az imádságon alapuló szőlőtermesztés” – Előadás a Széchenyi Egyetemen

„Az imádságon alapuló szőlőtermesztés” – Előadás a Széchenyi Egyetemen

Share this content.

Szöveg és fotó: Adámi Mária
Győr – A bor és a hit, a bor és a keresztyénség kapcsolatáról vallott dr. Lőrincz György borász a győri Széchenyi István Egyetemen 2016. március 21-én, az ökumenikus egyetemi lelkészség Hétfőn Hatkor (HéHa) – ARCok/HARCok elnevezésű előadássorozata keretében. Az egerszalóki St. Andrea borászat számos díjjal elismert vezetője arról mesélt, hogyan forrt össze életében az istenkeresés és a hivatás.

Bogdányi Mária evangélikus egyetemi lelkész bevezető szavait követően dr. Lőrincz György elsőként arról szólt, az ő esetében hogyan változott a víz borrá, azaz hogyan vált profi vízilabdázóból profi bortermelővé. Elmondta, hogy görögkatolikus családból származik, de számára a hit már felnőttként vált fontossá. Életének különböző fordulatai terelgették őt Isten felé, míg végül 2006 környékén intenzívebben kezdett foglalkozni a Bibliával, rendszeres templombajáró lett, majd teológiai tanulmányokba is belevágott a Szent Atanáz Hittudományi Főiskolán.

Az előadó az egri borvidék sajátosságairól, az ott termelt borok tulajdonságairól is szót ejtett. A bor számára Isten ajándékát jelenti – fogalmazott. Ezt szeretné kifejezni a névadással is, így az általa palackozott nedűk olyan különleges neveket kaptak, mint például a Napbor, a „Csakegyszóval” és az Áldás. Ezt a három fajtát egyébként a jelenlévők a helyszínen meg is kóstolhatták.

„Istennel dolgozom, de Ő velem még jobban” – summázta életútjának tanulságát dr. Lőrincz György. A hallgatóság kérdéseinek megválaszolása után Dishey Ogunde, a programsorozat egyik szervezője mondott rövid zárszót.

Az evangelikus.hu korábbi cikke dr. Lőrincz Györgyről itt olvasható: https://www.evangelikus.hu/dr-lorincz-gyorgy-borasz-vallomasa

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!