Püspöki ajánlás az ökumenikus imahéttel kapcsolatban

Püspöki ajánlás az ökumenikus imahéttel kapcsolatban

Share this content.

Szöveg: PÜT
Budapest – Győr – A Magyarországi Evangélikus Egyház püspökei 2021. vízkereszt ünnepén az alábbi nyilatkozatot adták ki.

Vízkereszt ünnepén az ünnep igéjével köszöntjük az olvasót: „Múlik a sötétség, és már fénylik az igazi világosság.” (1Jn 2,8b)

A mai ünnep a találkozásról szól. Messze földről érkeznek a látogatók a gyermek Jézushoz.  

A földkerekség görög szava „oikumené” mai értelmében a keresztény közösségek közeledését, együttműködését takarja. Másfél hét múlva kezdődik az ökumenikus imahét az egységért. A korunkban magától értetődő természetességgel szervezett eseménysorozat 2021-ben nem a megszokott keretek között zajlik.

A közösség megélésére a nehéz körülmények között is vágyódunk, ugyanakkor a járványügyi rendelkezések betartása is kötelező. Javasoljuk, hogy ökumenikus körben helyi szinten egyeztessenek az imaheti alkalmak megtartásának lehetőségéről, a korábbiakhoz képest talán kevesebb alkalmat tervezve. Megfontolásra ajánljuk olyan helyszínek kiválasztását, ahonnan online lehet közvetíteni az istentiszteletet. Mindenképpen kérjük a szociális távolság, a maszkviselés, a kézfertőtlenítés gyakorlatának fenntartását. Közös istentiszteleteinken is elmarad idén a béke jeleként a kézfogás, az éneklés. A sok gyülekezetben a szeretetvendégség keretében megélt asztalközösségről is le kell mondanunk. 

Ahol a helyi gyülekezetek a kis befogadóképességű termek, a regisztrálás nehézségei, a szolgálattevők veszélyeztetett kora, vagy a településen magas fertőzésszám miatt nem tartanak nyilvános alkalmat, ott is kérjük az a helyi televízió segítségével az igeliturgiák megszervezését.

A nem egyszerű helyzetben, a szükséges döntések meghozásához Isten igéjét hívjuk segítségül: „Íme, az Úr félelme a bölcsesség, és a rossz elkerülése az értelem” (Jób 28,28b). 

Budapest – Győr, 2021. január 6.

Dr. Fabiny Tamás elnök-püspök, Kondor Péter püspök, Szemerei János püspök

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!