Orgonák éjszakája szerte az országban – Békéscsaba is csatlakozott

Orgonák éjszakája szerte az országban – Békéscsaba is csatlakozott

Share this content.

Forrás: behir.hu, fotó: Ujházi György
Békéscsaba – Békéscsaba is csatlakozott az Orgonák éjszakája elnevezésű országos programsorozathoz. Az evangélikus nagytemplomban Alföldi Csaba adott hangversenyt, melynek első darabja Kovács Szilárd Intrada című műve az ország több mint 50 orgonáján egyszerre csendült fel.

Ahogyan azt az Evangélikus.hu oldaán is hirdettük, a Filmharmónia Magyarország első alkalommal rendezte meg az Orgonák éjszakája elnevezésű országos zenei programsorozatot, szombaton. A rendezvényen orgonatörténeti előadásokat, hangszerbemutatót és mini orgonakoncerteket is tartottak országszerte.

Békéscsabán, az evangélikus nagytemplomban Alföldi Csaba orgonaművész hangversenyével csatlakozott a kezdeményezéshez. Az előadásban elsőként Kovács Szilárd Ferenc, az eseményre komponált Intrada című darabjának dallamai csendültek fel. Ezt a művet szombat este hét órakor az országban több, mint 50 orgonán egyszerre szólaltatták meg. A rekordkísérletet követően Alföldi Csaba még Charles Camille Saint-Saëns: Fantasie és René Louis Becker: Sonata című műveiből játszott részleteket. A békéscsabai evangélikus nagytemplomban nagy volt az érdeklődés a program iránt, hiszen megteltek a padsorok.

A Filharmónia Magyarország célja az volt, hogy felhívja a figyelmet az orgonához kapcsolódó zenei élmények kimagasló kultúraformáló erejére és az, hogy értékes ismereteket közvetítsen a hangszer történelméről, működéséről, építéséről és jövőjéről.

Várjuk a további tudósításokat honlapunkon az Orgonák éjszakája programsorozat evangélikus templomokban történt további alkalmairól.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!