A béketeremtést tartja legfőbb feladatának az új, vadkerti esperes

A béketeremtést tartja legfőbb feladatának az új, vadkerti esperes

Share this content.

Forrás: baon.hu, szöveg: Horváth Péter
Soltvadkert – Ünnepi istentiszteletet és közgyűlést tartott a Bács-Kiskun Evangélikus Egyházmegye 2020. július 25-én, szombaton a Soltvadkerti Evangélikus Gyülekezeti házban, majd Kondor Péter, a Déli Evangélikus Egyházmegye püspöke beiktatta esperesi hivatalába Homoki Pál soltvadkerti lelkészt.

Az esperesi tisztséget áprilisig Lupták György kiskőrösi lelkész töltötte be, de a hat éves ciklus csupán első két évében láthatta el tevékenységét, mert idén elérte a 67 éves nyugdíjkorhatárt, ezért Homoki Pált a fennmaradó négy évre választották meg. Eredetileg áprilisban lett volna esedékes a döntés, de a járványhelyzet miatt ezt későbbre halasztották, végül június 21-én döntöttek az egyházmegye presbitériumai az új esperes személyéről. Az egyházmegye három közigazgatási megye 13 gyülekezetét foglalja magában, melynek lelkészi vezetője az esperes.

Az ünnepi istentiszteletet Kondor Péter, a Déli Evangélikus Egyházmegye püspöke tartotta, melyben a békességről szólt. A szó ógörög formájának eredeti jelentése az újra beszélgetés lehetőségét jelenti, így a béketeremtés a beszélgetés lehetősége. Kiemelte, hogy a béketeremtés aktív tevékenység és az új esperesre a békétlenség elleni küzdelem harcosaként számít.

Dr. Korányi András püspökhelyettes, Kondor Péter püspök és Kis János, a Kecskeméti Evangélikus Egyházközség igazgató-lelkésze végezte a beiktatást. Ezután a Confirma evangélikus hagyománya szerint a jelenlévő lelkészek körülállták az oltár előtt a beiktatott esperest.

Az istentisztelet és a beiktatási szertartás után Péczka Ferenc, a Déli Evangélikus Egyházkerület felügyelő-helyettese nyitotta meg az ünnepi közgyűlést, majd Homoki Pál mondta el székfoglalóját. Az új esperes négy szót emelt ki beszédében, melyek az elkövetkező évek munkálkodásának sarokköveit jelentik. Ezek a kommunikáció, a munka, a csapat és az imádság.

Homoki Pál székfoglalójában hangsúlyozta, hogy égető szükség van arra, hogy beszélgessünk egymással és ne az elektronikus eszközökön keresztül, hanem személyesen, ahol látjuk egymás szemét, gesztusait, ahol lehetőségünk van a kézfogásra, ölelésre és ezekben a beszélgetésekben valóban időt szánunk a másik emberre. Beszélgető egyházat kíván építeni, ahol vannak vélemények, melyeket meg lehet hallgatni, esetenként ütköztetni egymással. Kiemelte, hogy az ifjúsági munka a szívügye és munkájában hangsúlyt fektet a fiatalok megszólítására. Elmondta, hogy a felelősség elhordozásához erő kell, csakúgy, mint önmagunk legyőzéséhez, de az erő mit sem ér szeretet, Krisztus és egymás szeretete nélkül. Az új esperes legfőbb feladatának a béketeremtést jelölte meg, majd hozzátette, hogy egész életét végigkísérték a hiteles, evangélikus egyházhoz hű példaképek.

A székfoglaló után köszöntések hangzottak el. Font Sándor országgyűlési képviselő, a Déli Evangélikus Egyházkerület felügyelője, Kis János, a Kecskeméti Evangélikus Egyházközség igazgató-lelkésze és Kecskeméti Pál, a Kiskőrösi Evangélikus Egyházközség igazgató-lelkésze méltatta az új elöljárót. Kis-Molnár Gábor, a Soltvadkerti Evangélikus Egyházközség felügyelője egy lassan növő, parókia kertjébe ültetendő facsemetét ajándékozott az esperesnek.

Köszöntőt mondott még Temerini Ferenc, Soltvadkert polgármestere, Köhlerné Schiszler Ágnes, a soltvadkerti Evangélikus Óvoda képviselője, Udvarhelyi Attila, a Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Intézmény vezetője és dr. Jeney Gábor, a Soltvadkerti Római Katolikus Egyházközség plébánosa.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!