„...Eljön az óra, amikor mindaz, aki megöl titeket, azt hiszi, hogy Istennek tetsző szolgálatot végez” – A franciaországi papgyilkosságról

„...Eljön az óra, amikor mindaz, aki megöl titeket, azt hiszi, hogy Istennek tetsző szolgálatot végez” – A franciaországi papgyilkosságról

Share this content.

Forrás: MTI, 777.blog.hu, The Guardian, BBC, Magyar Kurír, Szemlélek.blog.hu
Saint-Etienne-du-Rouvray –Túszokat ejtett két késsel felfegyverkezett támadó egy észak-franciaországi város templomában – közölte a francia rendőrség. A francia terrorelhárító egységek a két támadót lelőtték. A túszejtők brutálisan végeztek a 86 éves pappal. A támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet jelentkezett. A Vatikán „barbár gyilkosságnak” nevezte és elítélte a támadást.

János evangéliuma 16. fejezet 2-4.versei: A zsinagógákból kizárnak titeket, sőt eljön az óra, amikor mindaz, aki megöl titeket, azt hiszi, hogy Istennek tetsző szolgálatot végez; és mindezt azért teszik, mert nem ismerték meg sem az Atyát, sem engem. Ezeket pedig azért mondom nektek, hogy amikor eljön ez az óra, emlékezzetek rá: én megmondtam nektek. Ezeket azért nem mondtam nektek kezdetben, mert veletek voltam. 

A két késekkel felfegyverkezett támadó kedden délelőtt, helyi idő szerint 9.43-kor lépett be a normandiai Saint-Étienne-du-Rouvray-i templomba. Mise közben, a hátsó ajtón rontottak be a katolikus templomba, ahol öt embert, köztük egy papot, két apácát s két hívőt tartottak fogva. Az egyik apácának sikerült megszöknie és ő riasztotta a hatóságokat. A francia terrorelhárítók a helyszínre érkeztek és a két támadót lelőtték. A 86 éves Jacques Hamel atyának, akit 1958-ben szenteltek pappá, elvágták a torkát. 

 

Francois Hollande francia államfő nem sokkal a támadás után a helyszínre sietett. Mint mondta, a gyalázatos terrorcselekmény újabb jele annak, hogy Franciaország háborúban áll az Iszlám Állammal. Az államfő azt mondta, hogy a terroristák tettük elkövetésekor az Iszlám Állam dzsihadista szervezetére hivatkoztak.

„Mindent eszközt be kell vetnünk ebben a harcban” – monda a francia elnök, és támogatásáról biztosította Franciaország összes katolikusát, jóllehet – mint fogalmazott – a támadás minden francia ellen irányul.

Az Iszlám Állam szócsöveként működő Aamák hírportálon közzétett közlemény szerint a szervezet két „katonája” hajtotta végre a támadást. A francia rendőrség őrizetbe vett kedd délután egy embert a történtekkel összefüggésben, ám hogy kit, és mi köze volt a támadáshoz, arról nem közölt részleteket. A gyilkosságot elkövető terroristákat a rendőrség agyonlőtte. Azóta már tudjuk: az egyik támadót a francia rendőrség már legalább másfél éve figyelte. A 19 éves, Adel Kermiche Saint-Étienne-du-Rouvray-ben élt, és 2015-ben egyszer már megpróbált eljutni Szíriába, hogy ott csatlakozhasson az ISIS-hez, azonban a török határon feltartóztatták, visszaküldték Franciaországba, ahol börtönbe került. Idén márciusban szabadult – az ügyészség tiltakozása ellenére –, és elektronikus nyomkövetőt tettek rá; csak 8.30 és 12.30 között hagyhatta el az otthonát.

 

Filmre vették a támadást

Filmre vette a két támadó, ahogyan egyikük végzett az idős pappal – fedett fel részleteket a francia templomban kedden történt véres eseményekről az egyik túsz, egy apáca. Danielle nővér az RMC rádióállomásnak elmondta, hogy a két támadó térdre kényszerítette az idős papot, aki megpróbált ellenállni, és ekkor végzett vele az egyik férfi. Az apáca a gyilkosság pillanatát kihasználva kimenekült a templomból. A nővér beszámolója szerint a két dzsihadista valamilyen szertartást is tartott az oltárnál arabul, amit szintén videóra vett. 

Mártír lett a katolikus pap. Az utolsó pillanatig Istennek szolgált

Egy jezsuita atya tett közzé fotót a 86 éves Jacques Hamelről, akit Thomas Beckethez hasonlított, kiemelve, hogy akkor ölték meg, amikor misét celebrált. 

„Szerény, elszánt, a hívek számára mindig elérhető” – így jellemzik a 86 éves, már lassan 10 éve nyugdíjas Jacques Hamel atyát, aki idős kora ellenére rendszeresen misézett segítőként a Rouen melletti St Étienne-du-Rouvray templomban és néha a közeli Elbeufben is, mikor az ottani plébános, Auguste Moanda-Phuati atya éppen el volt foglalva.

Jacques Hamel atya Seine-Maritime megyében született 1930-ban, 28 éves korában, 1958-ban szentelték pappá. Életének nagy részét Észak-Nyugat-Franciaországban töltötte, több, mint 30 évet szolgált St. Étienne-ben. Felszentelésének 50. évfordulóját 2008-ban ünnepelte.

Miután 75 évesen hivatalosan visszavonult, szívesen maradt ott a plébánián kisegítő lelkészként – közölte a roueni érsekség. A helyi polgármester, Hervé Morin szerint „ez az ember egy jó ember volt”.

A hívek megrökönyödve fogadták a halálhírt. „A családom 35 éve lakik itt, mindig is ismertük őt” – mondta egy közeli szépségszalon menedzsere.

„Hamel nagyon diszkrét volt – emlékszik vissza egy hölgy, aki annak idején, fiatal lányként hozzájárt hittanórákra. – Nem szerette önmagát a középpontba helyezni. A helyi közösség igen nagyra becsülte.”

Egy másik szomszéd a L’Express magazinnak így nyilatkozott: „Ő egy olyan ember volt, aki az utolsó pillanatig tette a dolgát. Öreg volt, de mindig mindenki számára elérhető. Jó pap volt. Sok éve élt itt a plébánián, sok híve nagyon jó kapcsolatban állt vele.”

A Libérationnak Moanda-Phuati atya beszélt a sokkról, amit átélt: „Sosem gondoltam volna, hogy bármi ehhez hasonló valaha megtöténhet. Soha nem fenyegettek meg bennünket.” 

A Vatikán közleményben ítélte el a francia templomban történt barbár támadást

Federico Lombardi, a szentszéki sajtóközpont leköszönő igazgatója közleményt adott ki a július 26-án, kedden reggel a franciaországi roueni főegyházmegye egyik templomában történt támadás kapcsán:

„Különösen megrázott minket az, hogy ez a rettenetes erőszak egy templomban történt, ahol Isten szeretetét hirdetik” – áll a vatikáni közleményben.

Lombardi kitér arra is, hogy Ferenc pápát megrázta az eset, és osztozik az érintettek fájdalmában, amelyet ez a döbbenetes erőszak okozott; mélységesen elítéli a gyűlölet minden formáját, és imádkozik az áldozatokért.

A szentszéki sajtóközleményben Federico Lombardi kifejezte: ezt a tragikus esetet sajnos megelőzte több hasonló a közelmúltban, melyek rettenetes fájdalmat okoztak, és aggodalmat keltenek mindannyiunkban. Hozzátette: Ferenc pápa közelségéről biztosította a francia egyházat, a roueni érsekséget és híveket, valamint az egész francia népet.

Rouen érseke is közleményt adott ki

A túszdráma hírére Dominique Lebrun roueni érsek hazautazott Krakkóból, az Ifjúsági Világtalálkozóról. A terrorcselekmény kapcsán kiadott közleményét magyarul a SZEMlélek blog tette közzé:

„Krakkóban ért a szörnyű hír a ma reggeli gyilkosságról, ami a Saint-Étienne-du-Rouvray-i templomban történt. Az áldozat Jacques Hamel atya, és a merénylet két elkövetője is életét vesztette. Három további személy megsérült, egyikük nagyon súlyosan. Istenhez könyörgök, minden jóakaratú emberrel együtt. Erre hívom azokat is, akik nem hisznek, hogy könyörögjenek velünk együtt! Az IVT fiataljaival együtt imádkozom most, ahogy Popiełuszko atyáért tettük Varsóban, akit a kommunista rezsim alatt gyilkoltak meg. Általános helynököm, Philippe Maheut atya a helyszínen van a kezdetektől fogva, én is hazatérek ma estére egyházmegyémbe, hogy a családokkal és a plébániai közösséggel legyek, akiket nagyon megrázott a hír.
Az egyháznak nincs más fegyvere, mint az imádság és a testvéri összetartás. Most itt hagyom a fiatalok százait, akik az emberiség jövője, az igazak. Arra kérem őket, hogy ne adják át magukat az erőszaknak, hanem a szeretet civilizációjának apostolai legyenek!”

URUNK IRGALMAZZ! KRISZTUS KEGYELMEZZ!

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!