Adományokból újult meg a szarvasi Ótemplom

Adományokból újult meg a szarvasi Ótemplom

Share this content.

Forrás: beol.hu, szöeg: Balázs Anett
Szarvas – Megrepedt a harangokat tartó egyik csavar az Evangélikus Ótemplomban. Adományokból felújították a szerkezetet, s vele együtt az órát is megjavították, így Szarvas egyik ikonikus épületének 24 méteres tornyán újra a pontos időt mutatja a szerkezet.

A felújítás mintegy 2,8 millió forintba került, amelynek alapját egy félmillió forint értékű felajánlás képezte. A fennmaradó részt a Szarvas-Ótemplomi Evangélikus Egyházközség adományokból és az egyházmegye támogatásából gyűjtötte össze, amelyhez a képviselő-testület döntése alapján a város is hozzájárult 500 ezer forinttal, bizonyítva, hogy a Notre-Dame újraépítésének támogatása mellett helyi szinten is fontosnak tartják az értékek megóvását.

Kepenyes György egyházgondnok közel négy évtizede teljesít szolgálatot az egyházközségben. A Beol.hu-nak elmondta, a 24 méteres toronyházban három harang lakik. Az egyik darabot el kellett fordítani, hogy a benne lévő harangszív ne ugyanarra a helyre üssön, megóvva ezzel azt, hogy a harangszoknyával való folyamatos érintkezés miatt a szerkezet meghibásodjon.

Eredetileg ezt szerettük volna megcsináltatni, ám közben kiderült, hogy a négy harangfelfogó csavar közül az egyik eltört. Mikor szakembert hívtunk, kiderült, hogy a helyreállítás csak úgy lehetséges, ha a harangokat a harangállásról leteszik a padlóra. Ennek a költségvetése közel 3 millió forintot tett ki” – árulta el az előzményeket Kepenyes György.

Mivel a Szarvas-Ótemplomi Evangélikus Egyházközség nem rendelkezett a felújításhoz szükséges összeggel, ezért gyűjtést szerveztek.

„A tavalyi évben az egyik gyülekezeti tagunktól érkezett egy félmillió forintos felajánlás, amely úgymond az egész gyűjtést elindította. Ezt követően határoztuk el, hogy megvalósítjuk a felújítást. Meghirdettük az áldozati vasárnapot, és folyamatosan érkeztek az adományok, ezer forinttól egészen 600 ezer forintig bezárólag” – emlékezett vissza Lázár Zsolt esperes.

Kifejtette, a harangok átfordítása mellett a harangozás mechanikai részét újították fel, amely kíméli magát a berendezést és az épületet is. Többek között a harangokra golyós csapágyakat szereltek fel, valamint mágneses rendszert alakítottak ki. Továbbá az óraszerkezet egy új motort és irányítófejet kapott, ennek köszönhetően automatikusan frissíti és ezzel együtt mutatja a pontos időt.

A cikk a továbbiakban itt folytatódik.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!