A koronavírus és a válság megtanított minket mindarra, amit a régiek még tudtak

A koronavírus és a válság megtanított minket mindarra, amit a régiek még tudtak

Share this content.

Forrás: zaol.hu, szöveg: Horváth-Balogh Attila
Nagykanizsa – Vajon változik-e az emberiség, vagy az ember, az egyén a most kapott nagy pofon, a koronavírus-járvány hatására? Más lesz-e a szemlélete, a többiekhez, az élethez való viszonyulása?

Nehéz kérdések ezek, melyekre válaszolni sem könnyű – Borsos Krisztina, a nagykanizsai Hidrofilt Vízkezelést Tervező és Kivitelező Kft. ügyvezetője, Lugosi Alexandra pszichológus és Makoviczky Gyula evangélikus lelkész kísérletet tett erre. Gondolataikat lehet mérlegelni pro és kontra – de szabad továbbgondolni is…

...

Makoviczky Gyula evangélikus lelkész szerint az a fő kérdés: az egyén égi csapásként éli meg a lassan mögöttünk hagyott időszakot – akár párhuzam is vonható a bibliai 10 csapással –, vagy csupán fontos leckeként tekint reá?

„Ha csapásként éljük meg, akkor egyetlen dolog foglalkoztat: mikor lesz már vége? Ez esetben mindent onnét folytatunk, ahol abbahagytuk – magyarázta a lelkész. – Ha viszont leckének tekintjük, akkor az feltételezi a tanulást, mint továbblépési lehetőséget. Ekkor a rossznak is van hozadéka: a kisgyerek is csak azután óvakodik a kályhától, ha egyszer-kétszer már megégette magát. Nincs ölelkezés, kézfogás, amit én nehezen viselek, hiányolom ezeket a baráti gesztusokat – mindezek hatására tudatosult bennem (és reményeim szerint másokban is), hogy mit él át az, aki egyedül van, nincsenek a közelben szerettei, barátai és senkit sem ölelhet meg.
Ez pedig kivált az emberből egyfajta együttérzést, ami talán megnöveli a szolidaritást. Az én személyes életemben is van hozadéka ennek az időszaknak: lett zöldségesünk, pékünk, tejesünk, aki házhoz hozza a termékeit, melyekben az eddigiekhez viszonyítva másfajta minőséget ismerhettünk meg. Hidak épültek az emberek között, újra fontos szemponttá vált a bizalom, a minőség, és másodlagossá az ár, vagy hogy ugyanazért a pénzért minél többet kapjak. Ami régen természetes volt, most visszatér, s ez mindenkinek jó.”

A teljes cikk itt olvasható.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!