A Ladics család története és a 15. századi Gyula is megelevenedik

A Ladics család története és a 15. századi Gyula is megelevenedik

Share this content.

Forrás: beol.hu, szöveg: Papp Gábor, fotó: Kiss Zoltán
Gyula – Megelevenedik a Ladics család története, a protestáns egyházak és a hatalom 1945 és a rendszerváltozás közötti viszonya, valamint a 15. századi Gyula is. A Magyar Nemzeti Levéltár Békés Megyei Levéltára számos érdekes eseménnyel és kötettel készül a következő hónapokra.

Február 22-én egy fontos esemény következik az intézmény életében. Ekkor adják át a gyulai városházán a Magyar Nemzeti Levéltár Békés Megyei Levéltára vezetőinek, munkatársainak a Magyar Családtörténet-kutató Egyesület által odaítélt Év kutatóhelye elismerést. A programon várhatóan jelen lesz a határon túli díjazott, a Sepsiszentgyörgyi Családtörténet Társaság, és az adatbázis-építés terén elismert Gudénus János is.

„Természetesen nagyon örülünk a jelentős presztízzsel bíró kitüntetésnek, aminek értékét csak emeli, hogy az egyesületnek mintegy 1300 tagja van” – hangsúlyozta dr. Erdész Ádám. A MNL Békés Megyei Levéltárának igazgatója elmondta, minden tekintetben igyekeznek segíteni a kutatókat. A díj elsősorban a kutatóteremben dolgozó munkatársaknak szól, akik rengeteg dicsérő szót kapnak kedvességük, előzékenységük, segítőkészségük miatt.

„A családtörténeti kutatások iránt már elég régen, a rendszerváltozás utáni időszaktól nagy az érdeklődés – fogalmazott felvetésünkre dr. Erdész Ádám. – Napjainkban is a hozzánk betérők legalább ötven-hatvan százaléka a személyes múltját, a családfáját vizsgálja. Nem csak az egyesületen belül, hanem azon kívül is sokan szeretnék megtalálni személyes múltjuk szálait.”

Március elején egy vélhetően nagy érdeklődésre számot tartó könyvet is bemutatnak a levéltár és az Almásy-kastély közös szervezésében. Bódán Zsolt levéltáros, osztályvezető Polgári életmód, polgári mentalitás – a gyulai Ladics család élete a 19-20. század fordulóján címmel írt egy izgalmas család- és mentalitástörténeti kötetet, amely a társadalmi réteg életének jellegzetes színtereit, ünnepeit is bemutatja. Emellett pedig képet ad például arról is, hogy a második generációban színre lépő gyermekeket, akik az előző nemzedékhez képest magától értetődő jólétben nevelkednek, miként próbálják szüleik az általuk helyesnek vélt értékrendre nevelni.

Április 5-én újabb könyvbemutató tartanak még a közelmúltbeli Reformáció emlékéve kapcsán. A MNL Békés Megyei Levéltárának Sáfár Gyula szerkesztésében megjelenő kötete a protestáns egyházak és a hatalom viszonyát vizsgálja korabeli dokumentumokon keresztül 1945 és a rendszerváltozás között. A térségünkben hiánypótlónak számító munka képet ad arról, hogy miként próbálták a szocializmus időszakában visszaszorítani az egyházakat. A dokumentumok között ügynöki jelentések, egyházi és egyéb iratok egyaránt helyet kapnak.

„Ilyen dokumentumegyüttes először jelenik meg térségünkben” – tudtuk meg dr. Erdész Ádámtól, aki beszámolt arról is, hogy a könyvet Korányi András, az Evangélikus Hittudományi Egyetem tanára és Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke mutatja be az evangélikus templomban életre hívott eseményen.

Májusban a Nagyváradi Levéltár szakembere, Nagy Mihály Zoltán tart előadást a Márton Áron erdélyi püspök lehallgatási jegyzőkönyveinek sajtó alá rendezése közben megismert világról. A készülő könyv az 1957 és 1960 közötti időszak lehallgatási jegyzőkönyveit tartalmazza. Márton Áront ekkor házi őrizetben tartották, minden lépését figyelték, egy 80 fős stáb dolgozott a folyamatos lehallgatásán. Az erről készült dokumentumok Bukarestben fellelhetők, ezek első részét rendezi sajtó alá Nagy Mihály Zoltán.

Gyula város fontos évfordulóját ünneplik

A levéltár és az önkormányzat közösen szervez Gyula város egy jeles évfordulójával kapcsolatos programot tavasszal. 1419-ben már oklevelek teszik világossá, hogy Gyula mezővárosi rangú település. Ennek apropóján, magáról a városról, és általánosságban a mezővárosokról rendeznek konferenciát.

A levéltári szakemberek a MNL koordinálása mellett folytatják az 1956-os perek feldolgozását, amelyek adatbázisba rendezése már megtörtént. Idén pedig a tartalmi feltárás is elkezdődik. Az első országos műhely-konferenciának várhatóan Gyula ad majd otthont. Előreláthatólag elkészül Márki Sándor naplójának harmadik része is. Héjja Julianna főlevéltáros egy archontológián, tisztségnévsoron dolgozik. A vármegye tisztségviselőinek feltárása 1848-ig megtörtént, készül ennek a munkának a folytatása. A levéltár emellett számos alkalmai kérésnek is igyekszik eleget tenni egy-egy települési évforduló kapcsán, illetve minden téren részesei a megye tudományos életének.

Címkék: Gyula - evangélikus -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!