„A lepra nem az, aminek gondolod!” – Közgyűlést tartott a magyar Lepramisszió

„A lepra nem az, aminek gondolod!” – Közgyűlést tartott a magyar Lepramisszió

Share this content.

Szöveg: Riskóné Fazekas Márta
Budapest – „A lepra nem az, aminek gondolod!” – ez volt a mottója az idei év Leprások világnapjának világszerte, így hazánkban is. A Lepramisszió arra kérte előzetesen támogatóit és a különböző felekezetek egyházközségeit országszerte, hogy január 26-án emlékezzenek meg a világ leprabetegeinek ügyéről, és ha lehetséges, adományaikkal támogassák a közöttük folyó gyógyító missziót.

A központi ünnepségnek az Újpesti Baptista Gyülekezet temploma adott helyet. Mészáros Kornél lelkipásztor, a Magyarországi Baptista Egyház főtitkára köszöntötte az egybegyűlteket és imádkozott azokért, akikhez Jézus lehajolt, hogy felemelje őket.

Riskóné Fazekas Márta igazgató János evangéliuma 9. részének 24-30. versei alapján állította ellentétpárokba, a „Mi tudjuk!” kegyetlenségét mindazzal a jó hírrel, amit viszont a misszió tud és akar nyújtani Jézus nevében. A leprabetegek világában az a „tudás”, amit évezredek óta mondanak apáról fiúra, sötét tudatlanság, előítéletek tömkelege, a megbélyegzésnek és kirekesztésnek a könyörtelensége. Ebbe kell belekiáltani hatalmas erőkkel, hogy mindez indokolatlan, hiszen a lepra régóta gyógyítható, tökéletesen megelőzhető lenne kevés fejlesztéssel, és semmi ok nincs arra, hogy a betegeket kizárják közösségeikből, a társadalomból! „Csupa jó hírünk van - mondta az igazgató-, és mi ezekkel kell, hogy túlharsogjuk évezredek sötétségét.”

Ezután képes előadásában a magyar Lepramisszió idei vállalásait mutatta be. Indiában a kalkuttai, vadathorasaluri és kotharai lepramissziós kórházaknak nyújtanak támogatást orvosi eszközök (elsősorban szemészeti és laboratóriumi) beszerzésével, hogy ezen kórházak tevékenysége bővülhessen, és minél több beteget el tudjanak látni. Kongóban különösen a szűrővizsgálatokban vállal jelentőst részt a magyar misszió. A hatalmas ország távoli vidékein szinte elérhetetlenek a betegek. A szűrővizsgálat ugyanis a kulcs ahhoz, hogy kiderüljön betegségük és meg lehessen gyógyítani őket. „Vérzik a szívünk mindegyikükért, hiszen nagyszerű gyógyszereinkkel 24 óra alatt leáll a szervezetben a fertőzöttség, és kezdődik a gyógyulás! Nem volna szabad, hogy csonkulásig, maradandó fogyatékosságig eljusson bármi is a kórokozó miatt. Nyomntalanul meg lehetne mindenkit gyógyítani, ha mielőbb elérnénk a betegeket!” – hangsúlyozta Riskóné Fazekas Márta a szűrővizsgálatok jelentőségét és hasznát. 

Kongóban a magyar Lepramisszió egy úttörő kezdeményezés mögé is odaállt. Ez pedig a lelkipásztorok, papok, hívek bevonása Kongóban a felvilágosító, jogvédő tevékenységekbe. Még az egyházakban is napi gyakorlat, hogy a leprabetegeket kizárják a közösségből. Ezt a botrányosan tarthatatlan gyakorlatot szeretné szinte szétrobbantani a Kongói Lepramisszió egyedülálló kezdeményezésével: a tanult lelkészeket kívánja meggyőzni elsősorban felvilágosító előadások, filmek segítségével, majd szavuk és tekintélyük erejét felhasználva szeetné őket munkatársakká tenni a közösségek gondolkodásának átformálásában. „A program 2019-ben kezdődött magyar támogatással, az első jelentkező 120 kinshasai lelkipásztor részvételével. Eredményei máris jelentősek. A missziót a hatalmas ország vidéki területein is tervezik folytatni, melynek fontosságát abban is látjuk, hogy ezzel az egészségesek gondolkodását is átformáhatjuk, nemcsak a betegekét!” - lelkesített az igazgató.

A sok képpel tartott bemutató után Somoss Johanna zongoraművész Schumann: Arabesque című művét játszotta el, mindenki örömére.

Ezután a Lepramisszió rövid közgyűlése kezdődött, melyet dr. Bartha Andrea elnök vezetett le. Egyetlen tárgysorozati pontja az igazgató 2019. évről szóló beszámolója volt. „Hálaadással és magasan emberi reménységünk felett zárjuk az évet" - fogalmazott az igazgató. Isten sokkal jobban gondoskodott rólunk, mint amit mi elképzelni is tudtunk” – állapította meg, amikor beszámolt az adományokról, a támogatott projektekről, a sok-sok önkéntes munkatárs és tanácsadó áldozatosságáról, mindenek felett pedig a támogatók számának és támogatásának folyamatos növekedéséről. „Csodák között járunk, mert csoda minden olyan magyar ember, aki meglátja, megérzi és segítségre indul soha nem látott, távoli embertársaink felé, akiket úgy szeret, mintha itt lennének mellette!” Teréz anya gyönyörű mondásával zárta az igazgató részletes beszámolóját: „Ha fájlalod, hogy nem tudsz segíteni az egész világ nyomorúságán, segíts egyetlen emberen!”

Szeretettel várjuk www.lepramisszio.hu honlapunkra és Facebook oldalunkra az érdeklődőket, látogatókat, támogatásra indultakat!

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!