Kvóta népszavazás: a magyar érdekek védelmére buzdítanak az erdélyi evangélikusok

Kvóta népszavazás: a magyar érdekek védelmére buzdítanak az erdélyi evangélikusok

Share this content.

Forrás: kronika.ro
Kolozsvár – A magyar érdekek védelme melletti kiállásra buzdít az október 2-i magyarországi kvóta népszavazáson a Románia Evangélikus-Lutheránus Egyház. A pénteken kibocsátott felhívásában az egyház emlékeztet, hogy az anyaországi referendumon a történelemben először vehetnek részt a kettős állampolgársággal rendelkező külhoni magyarok.

Az evangélikus-lutheránusok szerint a népszavazás tétje nemcsak a magyar nemzet, de Európa jövője szempontjából is kiemelt jelentőségű, meghaladva a napi és a pártpolitika szűkebb szempontjait.

„Kisebbségi egyházunk történelmi tapasztalatai, a megmaradásért napjainkban is folytatott küzdelmünk különösen érzékennyé tesznek minket a migráns-válság kezelésének olyan témáira, amelyek között az etnikai és a felekezeti viszonyok irányított, sőt erőszakos megváltoztatásának a veszélye is felmerül. Tudjuk, valljuk és gyakoroljuk persze a bajba jutottakon, a rászorulókon való segítségnyújtás keresztyéni kötelességét, hozzátéve, hogy a bajok, problémák megoldását elsősorban ott kell keresni és elkezdeni, ahol ezek jelentkeznek. Nagyobb bajok most ugyan Európán kívül éleződtek ki, de Európa jövőjét, sorsát is veszélyeztetik” – állapítja meg az Adorjáni Dezső Zoltán püspök és Riedl Rudolf egyházkerületi felügyelő által aláírt közlemény.

A felhívás arra céloz, hogy Európa sorsát, jövőjét mi, európaiak, és mi, magyarok is befolyásolhatjuk felelősségteljes véleményünk kinyilvánításával. „A demokrácia a személyes részvétellel és a véleménynyilvánítással kezdődik. A véleménynyilvánítás szabadsága nehezen kivívott polgárjogunk, kényelemből, közömbösségből nem élni most vele több, mint mulasztás, vétek lenne” – szögezik le az evangélikus-lutheránus egyház vezetői, arra kérve minden honfitársukat, felelősen érző és gondolkodó magyart, hogy szavazatával álljon ki a magyar érdekek védelme mellett.

Az Erdélyi Református Egyházkerület Püspöki Székének (Esperesek Kollégiumának) pénteken kibocsátott körlevele szintén a Magyarország biztonsága és a magyar érdekek védelme melletti össznemzeti kiállásra buzdít az október 2-i népszavazáson.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!