A piliscsabai Béthelben a járvány idején sem tétlenkedtek

A piliscsabai Béthelben a járvány idején sem tétlenkedtek

Share this content.

Szöveg: Kézdy Péter
Piliscsaba – Több evangélikus üdülőnket és konferencia-központunkat is megkérdeztük már arról, hogyan vészelték át a járványt, és mire számítanak a nyáron, hogyan tervezik a jövőt. Ezúttal a piliscsabai Béthel Missziói Otthon vezetője, Kézdy Péter mondta el gondolatait.

A piliscsabai Béthel Evangélikus Missziói Otthonból március 15-én ment el az utolsó csoport. A következő héten összegyűltünk a munkatársakkal, és bár nagyon sok volt a bizonytalanság, nem tudtuk, mi fog következni és meddig tart, de azt leszögeztük, hogy köszönhetően az előző két év jó eredményének, mindenkinek megmarad a munkahelye. A másik legfontosabb a munkatársak biztonsága volt, ezért aki tudott, otthonról végezte a munkáját. A többiek az épületek karbantartását és a kert gondozását végezték, a kert meg is hálálta a gondoskodást. Az új játszóteret gyönyörű zöld fű veszi körül, a fóliasátorban paradicsom, paprika, uborka várja, hogy a vendégek asztalára kerülhessen. A kiserdő megújult, kivágattunk elszáradt fákat, és virágzik a rózsakert. 

Kialakítottunk két különbejáratú apartmant, saját konyhákkal, fürdőszobákkal, új bútorokkal, szőnyegekkel, jövőbeli családos vendégek számára. A két lakás hamar használatba is került: egy Ausztráliából hazatért orvos házaspár, és egy Törökországból hazatért diák töltötték itt karanténidejüket. A lakók elkülönítése érdekében irodát költöztettünk, karantén után pedig visszaköltöztettünk.  

Az egyház rendkívüli költségvetés kidolgozását kérte, amelyet támogatással egészített ki, így biztosítva a stabilitást a járványhelyzet elhúzódása esetére is. 

Ami a szállásfoglalásokat illeti, idén minden a feje tetejére állt. Először kiürült a naptárunk. Lassan érkeztek a foglalások kérdőjellel, egyes csoportok későbbre kértek időpontot. Június 12-én jelentek meg az első fecskék, zóta csoportok újra jelentkeznek, aztán lemondják, végül mégis jönnek, csak kisebb létszámmal. Gimnazistákat kettesével külön szobába költöztettünk, de az elhelyezkedés után mind összegyűltek egy szobába, mert örültek a viszontlátásnak, majd a kicsi a rakás után az étkezőben ültettük le őket, egymástól másfél méterre.

Lesznek üres hetek, legtöbbször félházas csoportok. Vannak, akiknek már késő újra megszervezni a konferenciát. Vannak, akik csak a fiatalokat hozzák el, az időseknek online közvetítik az előadásokat. Vannak, akiknek nincs már szabadságuk vagy nyaralásra pénzük, de sok szülőnek jól jön, hogy van gyerektábor elérhető áron, ezért a piliscsabai gyülekezet a Béthelben is szervez napközis tábort. A KÖSZI Egyesület is meghirdette táborát napközis jelleggel a piliscsabaiak számára is. 

Most látjuk a visszatérő vendégek örömét, és az egész időszak alatt tapasztaltuk, hogy a közösségeknek és a résztvevőknek milyen sokat jelentenek a csendeshétvégék, konferenciák, lelkigyakorlatok, elvonulások, táborok. Megerősített hitünkben, hogy van értelme ezért dolgozni. 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!