A só kincse...

A só kincse...

Share this content.

Forrás: Föld Sója, szöveg: Szlaukó Orsolya, Németh Kitti
Só és világosság vagytok. Szinte megremeg a lelkünk, hogy Jézus így jelöli meg követőit ebben a világban. A tizenkét galileai férfi valóban só és világosság lett az emberek számára. Sóvá váltak, mely nem ízetlenül meg, világossággá, mely utat mutat, ízzé, mely életet ad. Kincsek lettek...

Bátorít – Jézus azt mondja, ne aggódj! Ne szomorkodj, hogy kevesen vagytok a világban, mert a sóból is csak kevés kell az ételbe.

Látható és láthatatlan – a só a tartóban, az asztalon látható, mikor betölti a szerepét, láthatatlanná válik. Csak az íze van jelen.

Egyszerű – a só hófehér, tiszta és egyszerű. Nem díszes, sok vagy giccses, hanem épp tökéletes.

Valóság – még ha láthatatlan is, de mindig ott van, jelen van.

Fertőtlenít – nem méz és cukor, nem tejszínhab a torta tetején! Hanem megoldás! Elizeus kiment a forráshoz, és sót dobott bele, hogy megtisztuljon, hogy ne származzon belőle többé sem halál, sem terméketlenség. Egészséges lett a víz, megtisztította a só a forrást.

Átformál – a só áthatja az ételt, belülről változtatja meg.

Konzervál – a só megtartja, megőrzi a rábízottat.

Nélkülözhetetlen – még ha kevés is, kicsi is, csekély is az értéke, mégis fontos, szükséges... nélkülözhetetlen.

Ad – a sónak ki kell szóratnia a sótartóból, bele a megízesítendő masszá-ba, föloldódni, fölszívódni abban. A meggyújtott gyertya világosságának szét kell terjednie abban a helyiségben, ahol ég. Ez ad értelmet a létezésének. Elpazarolja, elajándékozza magát mások javára.

Ez a só valódi kincse...

 

Iniciálé

Téged. 
Igen.

Várlak.
Alaktalan csendben.
Gyermeked vagyok.
Te, Uram,
Ott vagy (velem, mindig).
Kereslek, keresel.

Add, Uram, hogy meglássalak.

Figyelek.
römöm Benned sokszorozódik. 
Lélekkel lélegzem.
Dinamikus ütemben.

Sóhajtok, csak halkan.
vj, Uram, míg élek.
Járj velem, Uram, míg élek.
Add, Uram, áldásodat – mindnyájunkra, míg élünk.

 

Címkék: Föld Sója -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!