A (tovább)tanulás mint egyetlen kitörési pont

A (tovább)tanulás mint egyetlen kitörési pont

Share this content.

Forrás: szon.hu, szöveg: KM-PI
Nyíregyháza – A hátrányos helyzetű és/vagy a fogyatékkal élők mindennapi problémái mellett a romák és a többségi társadalom (v)iszonyáról is szó esett szerdán a nyíregyházi Alvégesi Művelődési Házban rendezett „Sokszínű együttélés a társadalomban” című fórumon a XXI. Századi Roma Nők Országos Egyesülete szervezésében.

A Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium igazgatóhelyettese, Kecskemétiné Szilvási Zsuzsanna elmondta: nem hisz a csoportos programokra épülő romaintegrációs törekvések sikerében, differenciált, személyre szabott, célzott segítségnyújtással viszont szép eredményeket lehet elérni.

„Fontos, hogy a szülők is felismerjék: a (tovább)tanulás az egyetlen kitörési pont a boldoguláshoz, a jobb élethez, s ennek szellemében segítsék gyermekeik előrehaladását. Sajnos kevés roma fiatal jut el az érettségiig, pedig a diploma is elérhető cél lehetne számukra – megfelelő motivációval és segítséggel. A szociális és kulturális különbségek, a tanulási nehezítettség, a beilleszkedési gondok kezelésével párhuzamosan nem könnyű elfogadtatni az osztályközösség többi tagjával, hogy a kiemelt figyelem és gondoskodás nem kivételezés, hanem hátránykompenzáció” – mesélte a Richter Aranyanyu díjas pedagógus.

Az Evangélikus Roma Szakkollégium mentora, Oláh Róbert a saját példáján keresztül demonstrálta, milyen lehetőségek és nehézségek várnak a tanulni, boldogulni vágyó roma fiatalokra.

„Szabolcsveresmartról egyházi középiskolába, onnan egyetemre, majd a munka világába vezetett az utam. Nem volt egyszerű… Ma továbbtanulásra buzdítok, illetve készítek fel fiatalokat, a példám motiváló hatással van rájuk” – mondta Róbert.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!