A továbbtanuláshoz nincs szükség iránytűre

A továbbtanuláshoz nincs szükség iránytűre

Share this content.

Forrás: szon.hu, szöveg: KO, MI
Nyíregyháza – Közeleg a jelentkezési határidő, dönteniük kell az érettségizőknek. Hamarosan meghozzák életük egyik nagy döntését a végzős középiskolások. Az egyetemi és főiskolai képzésekre február 15-éig lehet jelentkezni az e-felvételin. Itt kell megadniuk a személyes adatokat, megnevezni a kiválasztott képzéseket, illetve feltölteni a dokumentumokat. A Szon.hu utánajárt, mely szakok a legnépszerűbbek a diákok körében.

„Diákjaink közel 80 százaléka szeretne bejutni valamelyik felsőoktatási intézménybe – pillantott be az előző évek továbbtanulási statisztikájába Rubóczki Béla, a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium igazgatóhelyettese.

Az idei tanévben személyesen nem, kizárólag online tarthatták meg a pályaorientációs előadásokat, a digitális térben segítették a fiatalok döntését. Már akinek szüksége volt erre, ugyanis ebben az iskolában a gimnazisták többsége célirányosan készül a felvételire, általában olyan területeket választanak, amelyekben eredményesek, erősek a kompetenciáik.

Hivatást választanak

„Az Erasmus-programban idegen nyelvet tanulnak, a média és informatika tagozatosaink online publikálhatnak, a természettudományos területen pedig a Nyíregyházi Egyetemmel működünk együtt” – sorolta a kompetenciafejlesztési lehetőségeket Rubóczki Béla.

Hozzátette, szép számban jogi karra jelentkeznek tőlük, az egészségügyi képzések is népszerűek, míg mások tanári pályára készülnek, igencsak széles a paletta. S vannak nagyon különleges, egyedi döntések is. Ilyen például Nagy Hunoré, aki az első helyen a Magyar Honvédség Altiszti Akadémiát jelöli meg a jelentkezési lapján.

„A felvételi során az alkalmassági vizsga az első mérföldkő, ha ezen túljutok, a pontok miatt már nem nagyon izgulok. Az én korosztályom sokféle szempont alapján választ szakmát. Ezek között elöl áll a biztos megélhetés, a szakmai kiteljesedés lehetősége, a hivatás szeretete. Nálam ez utóbbi számít leginkább, mert mindig az fog a szemem előtt lebegni, hogy a hazáért, a magyar emberekért dolgozom a honvédség kötelékében” – mondta el Nagy Hunor.

A Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium tanulója mindig is szerette a természetet, a túrázást, el sem tudná képzelni, hogy a négy fal között dolgozzon.

A cikk itt folytatódik.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!