A Tranoscius háromszáz éve tartja a lelket a csabaiakban

A Tranoscius háromszáz éve tartja a lelket a csabaiakban

Share this content.

Forrás: beol.hu, szöveg: Nemcsok László, fotó: Lehoczky Péter
Békéscsaba – Csaba újratelepítői 1718 késő nyarán érkeztek, és ott álltak meg, ahol ma a főtér van. Mikor megérkeztek, a jószágoknak vizet mertek, majd fáradtan, szomjukat oltva ők is ittak a főtéri kút vizéből. Suhajda János lelkészük előrelépett, elővette a magával hozott Tranosciust. Példáját mindenki követte. Levetették széles karimájú kalapjaikat, és rázendített 700 hang az egyik énekre. Letérdeltek, ezzel jelezték, hogy megérkeztek új otthonukba. Múltidéző sorozatunk első részében a Tranosciusról beszélgetett a Beol.hu Ando György néprajzkutatóval.

Ando György, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója elmondta, a rézzel borított, díszített Tranoscius, az evangélikus szlovákok énekeskönyve, különlegesség. A családok ma is féltve őrzik, nagy becsben tartják, ragaszkodnak hozzá, hiszen 300 évvel ezelőtt hozták magukkal a város újratelepítői. Tartotta bennük a lelket az új otthonteremtés idején, ez töltötte el szívüket a szebb jövőt illető reménységgel és adott erőt az élet próbatételei között a későbbi nemzedékeknek is. Az énekeskönyv majdnem 100 kiadást megélt.

„A kötet az összeállítójáról és szerkesztőjéről, az 1591-ben Cieszynben született Juraj Tranowskyról kapta nevét. Az énekeskönyvben Luthernek és más, kortárs énekköltőknek az énekei szerepelnek, de egyéb credóénekek, valamint Tranowsky saját költeményei is helyet kaptak benne” – ecsetelte Ando György, aki természetesen saját Tranosciusszal is rendelkezik.

A teljes cikk itt olvasható.

Címkék: Tranoscius - Ando György -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!