A világ meséi a békéscsabai Ádámok és Évák ünnepén

A világ meséi a békéscsabai Ádámok és Évák ünnepén

Share this content.

Forrás: beol.hu. Fotó: A-Team/Ignácz Bence
Békéscsaba – A világ meséit vitték színre Békés megyei középiskolások és általános iskolások, köztük evangélikus iskoláink diákjai, az Ádámok és Évák ünnepén, 2018. április 23-án a Békéscsabai Jókai Színház nagyszínpadán.

Idén 12 csapat lépett a színpadra, és előadásukban láthatók voltak egyebek mellett magyar, cigány, görög és orosz népmesék is. A játék szervezője, a díszelőadás rendezője Tege Antal színművész volt.

A Békéscsabai Jókai Színháznak fontos az ifjúság, kiemelt cél, hogy számukra „trendi legyen a színházba járás”. Ehhez az kell, hogy a diákok megismerjék és megszeressék Thália templomát, mégpedig úgy, hogy alkotóként vesznek részt benne, maguk hoznak létre előadásokat, felmennek a színpadra és játszanak.

A szolnoki Szigligeti Színházból indult kezdeményezéshez hét éve csatlakozott a Békéscsabai Jókai Színház. Így idén már hetedik alkalommal ünnepeltük az Ádámokat és Évákat. Az Ádámok és Évák ünnepe idei különlegessége, hogy ebben az évadban az általános iskolák felső tagozatosait is bevontuk a programba.

Békés megye 10 oktatási intézményéből közel kétszáz diák csatlakozott a programhoz. Az egyes csapatok pedagógusaik mellett színészek és rendezők segítségével ősz óta készültek a hétfői premierre, a csapatok munkáját idén Czitor Attila, Csomós Lajos, Katkó Ferenc, Komáromi Anett, Liszi Melinda, Ragány Misa, Szabó Lajos és Tege Antal színművészek segítették.

Békés megye 10 oktatási intézményéből közel kétszáz közép- és általános iskolás diák csatlakozott a programhoz. A produkcióban a Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola két csapata, az Erzsébethelyi Általános Iskola két csapata, a békési Reményhír Szakközépiskola, Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola, a békéscsabai Premier Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola, a szarvasi Vajda Péter Evangélikus Gimnázium, a Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium, a békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium, a BCSZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziuma, a BSZC Zwack József Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája és a BSZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma Kollégiumának csapata vett részt.

A diákok szabadon választhatták meg, hogy milyen stílusban és felfogásban dolgozzák fel az általuk kiválasztott mesét. Az izgalmas, értékteremtő előadás zajos sikert aratott: igazán különleges esemény volt, hiszen minden csapat más ízlés szerint, más koncepció mentén dolgozta fel a meséjét.

Az egymást követő rövid előadások végén az idén is szakemberekből álló zsűri értékelte a játszó csoportokat.
A zsűri tagjai voltak Túriné Kovács Márta, a békéscsabai polgármesteri hivatal oktatási és közművelődési osztályának vezetője, Zalán Tibor Babérkoszorú- és József Attila-díjas író, a Jókai Színház dramaturgja, Seregi Zoltán rendező, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója, valamint Lenkefi Zoltán, a Békéscsabai Napsugár Bábszínház igazgatója.

Egyéni díjak

A legjobb férfi főszereplő (középiskola) Ugrai Dániel, szarvasi Vajda Péter Gimnázium. Mentor : Liszi Melinda
A legjobb férfi főszereplő (általános iskola) Feld Levente, békéscsabai Erzsébethelyi Általános Iskola. Mentor: Liszi Melinda
A legjobb női főszereplő (középiskola) László Fanni, BCSZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziuma. Mentor: Szabó Lajos
A legjobb női főszereplő (általános iskola) Antóni Katrin, békési Reményhír Alapfokú Művészeti Iskola. Mentor: Katkó Ferenc
A legjobb férfi mellékszereplő (általános iskola) Farkas Ramón, békési Reményhír Alapfokú Művészeti Iskola. Mentor: Katkó Ferenc
A legjobb férfi mellékszereplő (középiskola) Molnár Nóra, békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium. Mentor: Czitor Attila
A legjobb női mellékszereplő (általános iskola) Barányi Rebeka, békéscsabai Erzsébethelyi Általános Iskola. Mentor: Komáromi Anett
A legjobb női mellékszereplő (középiskola) Bozó Szabina, békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium. Mentor: Czitor Attila
A legszebben beszélő szereplők Nagy Nikolett, Széll Boglárka, Dobi Ágnes, békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium.
A legszebben éneklő szereplő Varga Laura, Mezőberényi Petőfi Sándor Gimnázium. Mentor: Tege Antal

Közösségi díjak

A legjobb rendezés békési Reményhír Alapfokú Művészeti Iskola. Mentor: Katkó Ferenc
A legjobb dramaturgia szarvasi Vajda Péter Gimnázium. Mentor: Liszi Melinda
A legjobb koreográfia BSZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma Kollégiumi csapata. Mentor: Katkó Ferenc
A legjobb modern előadás Mezőberényi Petőfi Sándor Gimnázium. Mentor: Tege Antal
A legjobb előadás békési Reményhír Alapfokú Művészeti Iskola. Mentor: Katkó Ferenc

A produkcióban részt vevő összes szereplő egy Ádámok és Évák ünnepe feliratos pólót kapott, mely egy különleges tulajdonsággal bír: viselőjének az egész osztálya 50%-os kedvezményt kap a színházi bérlete árából a jövő évadban, illetve részt vehet, a Hozd el aput színházba! akcióban, vagyis ha valamelyik szülőjét elhívja teátrumunkba, akkor csak egy jegyet kell kifizetnie egy évadon keresztül. Az emléklapok, oklevelek és díjak átadása után a közel kétszáz diák önfeledt ünneplésbe kezdett a Jókai Színház nagyszínpadán.
Az Ádámok és Évák ünnepe program talán idén is elérte a célját: az együttdolgozás és együttjátszás segítségével a diákok közelebb jutottak a mű, a világ, egymás és önmaguk megismeréséhez is.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!