Teljesült a legígéretesebb fiatal magyar kutató álma

Teljesült a legígéretesebb fiatal magyar kutató álma

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Pongráczné Győri Boglárka
A legígéretesebb fiatal magyar kutató segítséget kér – írtuk 2017. április 24-én Muntag Vincéről. A kerekesszékes ifjú kutató, irodalmár és színháztudós, aki több szálon is kötődik az evangélikus egyházhoz tavasszal egy remek ösztöndíj tulajdonosa volt már, de még akadályok gördültek az útjába, hogy álma valóra válhasson. Segítség híján ugyanis a legjobb külföldi egyetemen való tanulás sem volt számára lehetséges. Mára azonban minden megoldódott. Vince Canterburyben, a University of Kent, European Theatre elnevezésű mesterszakán tanul szeptembertől. Ez pedig úgy jöhetett létre, hogy sok ember fogott össze egy jó ügy érdekében.

Vince már az érettségi előtt két dolgot tudott biztosan: hogy élvezi azt, ami a magyar órákon folyik és hogy érdekli a színház. Itthoni egyetemi évei alatt hamar megtalálta helyét a tudományos életben is: már elsőévesként publikált a Jelenkorban, Theatron-számot szerkesztett, szervezett Ottlik-konferenciát, megnyerte az OTDK-t, valamint a Pro Sciencia Aranyérmet, amit a különböző OTDK-szekciók nyertesei közül a legkiválóbbak kapnak meg.

Ennek a kiemelkedő munkának köszönheti azt az ösztöndíjat is, ami az angliai kiutazását egyáltalán levetővé tette: a Sólyom-ösztöndíjat, amelyet a volt államelnök alapított. Sólyom László évente három-négy diákot támogat egy nagyobb összeggel, ami egy ember egyéves angliai költségeit fedezi. Azonban Vincének állandó segítőre is szüksége van a kinti tanulmányokhoz, ezért kért segítséget.

Kötőszó blogon megjelent cikkünk után több újságíró is megkereste Vincét, riportok, cikkek készültek, és a támogatásokat gyűjtő internetes oldalra is sorra jöttek az adományok, így összejött annyi pénz, amelyből egy teljes állású segítőt vehetett fel Vince az ösztöndíj időszakára.

A cikk a KötőSzó blogon folytatódik. KLIKK IDE!

Címkék: Muntag Vince -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!