A legkisebbek és a vesztesek karácsonya – Gáncs Tamás prédikációja

A legkisebbek és a vesztesek karácsonya – Gáncs Tamás prédikációja

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu
Senki ne gondolja, hogy Berlint fölött az ég már nem véres... És azt se, hogy ha kikapcsoljuk a tv-t, a rádiót, és offline üzemmódba helyezzük okos készülékeinket, és okosnak hitt önmagunkat, akkor Aleppóban hirtelen minden megoldódik. Nem fog. Önmagától nem. Közönyből nem. Cinikusságból nem. Már pedig, aki azt hiszi, hogy a dicsőséget privatizálhatja a saját karácsonyára, de közben nem figyel arra, hogy mi történik a szenvedőkkel, a legkisebbekkel, az nem érti, hogy a dicsőség mindenkinek szól. Sőt, tovább megyek, sokkal inkább szól a mindenkori veszteseknek, áldozatoknak, mint a győzteseknek, akiknek látszólag mindenük megvan, valójában nincsen semmijük. Gáncs Tamás, kelenföldi evangélikus lelkész igehirdetése karácsony első napjára.

Te pedig, efrátai Betlehem, bár a legkisebb vagy Júda nemzetségei között, mégis belőled származik az, aki uralkodni fog Izráelen. Származása visszanyúlik a hajdani időkbe, a távoli múltba. Csak annyi időre szolgáltatja ki őket, amíg egy asszony szül, de honfitársainak maradéka haza fog térni Izráel fiaival együtt. A nyáj elé áll, és legelteti az ÚR hatalmával, az ÚRisten fenséges nevével. Akkor nyugodtan élnek, mert hatalma kiterjed a föld határáig. Ez lesz a békesség (Mik 5, 1-4a)

Apus, kérdezte Máté fiam, apus én hol voltam, mielőtt megszülettem?

Döbbent néma csend az M3-as autópályán.

November második hétvégéjén Debrecenbe utaztunk családommal. Barátaink harmadik gyermekének megkeresztelésére kértek fel, abban a gyülekezetben, abban a templomban, ahol lelkészi szolgálatomat elkezdtem 2006 őszén. Az odafelé vezető úton, ahogyan közeledtünk Debrecen városához, elejtettem egy rövid mondatot, amit kérdés-lavina követett: "Képzeld Máté, anyával korábban itt laktunk."- mondtam. " Erre Máté kérdezett: "és akkor én hol voltam?" "Te, akkor még nem voltál." - válaszoltam, arra gondolva, hogy ezzel vége is játéknak. De nem. Újra kérdezett. "Apus, akkor engem hol hagytatok? Kelenföldön?" "Nem hagytunk sehol, akkor te még nem születtél meg, akkor te még nem éltél." (...) De Apus, akkor velem mi volt, én akkor már meg voltam halva?" Nem, drága, te akkor még nem születtél meg. "Anya pocakjában voltam?" - folytatta kíváncsian. "Nem, kicsim, te akkor te még nem voltál." "De apus én hol voltam mielőtt megszülettem?

Csend. Kaláka lemez. A karácsonyi. "Karácsonyig tart a húsvét", "húsvétig tart a karácsony". "Te megszülettél énnekem, és én még nem is éltem."

Apus, kérdezte Máté fiam, apus én hol voltam mielőtt megszülettem?

Döbbent néma csend, és nem azért, mintha csendkirályt játszanánk titokban.

Tovább a KötőSzó blogra.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!