A legőszintébb film az abortuszról – Filmajánló

A legőszintébb film az abortuszról – Filmajánló

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Harmati Dóra
Hogy lesz egy abortuszklinika vezetőjéből életvédő példakép, aktivista és egy nonprofit lelkigondozó szervezet vezetője? Az amerikai Abby Johnson életéről szóló film kasszasikerként robbant be az Egyesült Államokban 2019 márciusában, és már a nyitó hétvégéjén visszahozta a gyártására fordított 6 millió dolláros összeget, így a Pure Flix stúdió legjobban indító filmje lett az Isten nem halott 1. és 2. után. Mivel az Unplanned megjelenését több botrány is kísérte – a film Twitter-fiókját minden magyarázat nélkül blokkolták –, ezért nem csoda, ha ezek a hírek még nagyobb érdeklődést váltottak ki a közönségből és köztük belőlem is. Filmajánlónkat olvashatják.

Az Unplanned egy abortuszklinika vezetőjének, Abby Johnsonnak az életéről szól, aki nyolc éven keresztül dolgozott a Planned Parenthood egyik texasi klinikáján. Saját bevallása szerint ez idő alatt huszonkétezer nőnek segített, hogy abortuszra menjen.

A film egy sokkoló jelenettel kezdődik: Abbyt a klinikán először hívják be egy abortuszhoz segédkezni, melynek során ultrahangon végigkövetheti az egész procedúrát – ahogyan a nézők is. A jelenet azonnal képes elvenni a gyengébb idegzetű nézők kedvét a folytatástól, és persze meg is fogalmazódik a kérdés: vajon ez a film csak sokkoló jelenetekkel fogja alátámasztani az álláspontját?

Továbbhaladva Abby főiskolás éveitől érkezünk el a nyitójelenetig, alaposan körbejárva a főhősben lejátszódó lélektani folyamatokat, melyek ahhoz a drámai naphoz vezettek.

Az Unplanned stílusa szokatlan lehet az európai szem számára, az érzelmek túlzott, szinte már giccses ábrázolása nem jellemző a hazai filmes kultúrára. Azonban mindezek ellenére, talán pont azért, mert valós eseményeket közvetít, hamar magával ragadja a nézőt. Az alkotás nem fél feltenni azokat a kérdéseket, melyek az életvédelmi viták során előkerülnek. Határozottan életvédő, azonban megjeleníti a szélsőséges eseteket is, például olyan tüntetők is feltűnnek a történet során, akik empátia nélkül, durva szavakkal fordulnak a klinikára érkező lányok felé.

A továbbiak itt olvashatóak.

Címkék: filmajánló - abortusz -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!