A lelkész is megsebez – hiszen ő is ember

A lelkész is megsebez – hiszen ő is ember

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Szabó Zsolt
Vannak, akik életük legnagyobb sebeit éppen egy lelkésztől kapták. Vannak, akik leginkább egy lelkészben csalódtak. Hogy hányan vannak, nem tudom. De magam több ilyet is ismerek.

Ez csak akkor tűnik meglepő és provokatív állításnak, ha azt gondoljuk, hogy a lelkészek a hívek fölött állnak, hogy ők lelkészi mivoltuknál fogva jobbak, tisztábbak, mint mi, nem lelkészek. Azaz: ők nem is tudnak senkit bántani. Protestáns hitünkből azonban ennek épp az ellenkezője következik: a lelkész is ember.

Olyan emberek, mint a többi. Mégis jobban fáj, ha az bánt, akitől az isteni szeretetet, a gyógyulást várjuk. Tévesen. Ó, de gyakran elfelejtjük mi, protestánsok, hogy Isten közvetlenül szeret és gyógyít! 

Van olyan lelkész, aki mindent és mindennek az ellenkezőjét képes levezetni a Bibliából. Aki minden alkalommal talál egy igét, amellyel érvelését, érdekeit alátámasztja. Aki kihasználja, hogy az ige kétélű kard, és lesújt vele, ha szükségesnek látja.

Van olyan lelkész, aki a csoport-, gyülekezeti és (egyház)szervezeti érdeket az embertársáé fölé helyezi. Aki számára a gyülekezet egysége, rendje, gyarapodása fontosabb, mint annak egyes fájdalmakat viselő, sokszor talán valóban elviselhetetlen tagjai.

A cikk itt folytatódik.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!