A templomba járó fiataloknak csak a fele állítja, hogy a hite hatással van az életére

A templomba járó fiataloknak csak a fele állítja, hogy a hite hatással van az életére

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Harmati Dóra
A Barna-kutatócsoport számos felmérést készített már az amerikai keresztény fiatalok körében a hithez való hozzáállásukról. Sokkoló tanulmányuk – melyről korábban már mi is beszámoltunk –, a You Lost Me eredményei szerint bár az korábban is kimutatható volt, hogy a keresztényként nevelkedett fiatalok húszas éveik elején elhagyják az egyházat, azonban az általános tendencia szerint ezeknek az embereknek a többsége végül visszatért közösségébe. Ez a trend mára megváltozott. Akik elhagyják az egyházat, ritkán találnak vissza.

Sokkoló adatokkal jelentkezett a Barna Group. Míg 2011-ben a keresztény közösségekben felnőtt fiatalok ötvenkilenc százaléka hagyta el az egyházat, ez az arány 2019-re hatvannégy százalék lett. Ennek ellenére David Kinnaman, a szervezet elnöke szerint egy biztató jelenséget is megfigyeltek. Az amerikai fiatalok között végzett, egy évtizede tartó interjúk folyamán a Barna-kutatócsoport felfigyelt egy olyan kisszámú, ám mégis erőteljes fiatal keresztényekből álló csoportra, akik ellentmondanak az általános tendenciának. Őket elkötelezett tanítványoknak nevezték el.

A fiatalok kereszténységhez való hozzáállását a Barna Group közelebbről is megvizsgálta egy mélyebb, átfogóbb felmérés keretében, melynek eredményeképpen négy kategóriába sorolták azt a több mint ezerötszáz tizennyolc–huszonkilenc éves fiatal felnőttet, akik keresztényként nőttek fel. Ezek a kategóriák a következők: tékozló fiú/exkeresztény, nomád/gyülekezet nélküli, rendszeres templomba járó és elkötelezett tanítvány.

A felmérés szerint a keresztény közösségben felnőtt fiatalok huszonkét százaléka már nem vallja magát kereszténynek, harminc százalékuk nem tartozik gyülekezethez, harmincnyolc százalékuk rendszeresen jár templomba, és mindössze tíz százalékuk az, akiket a kutatók elkötelezett tanítványoknak neveznek.

A cikk itt folytatódik.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!