Zsidó–keresztény párbeszéd Ország Lili művészetéről – VIDEÓ

Zsidó–keresztény párbeszéd Ország Lili művészetéről – VIDEÓ

Share this content.

Szöveg: Galambos Ádám, fotó: Magyar Nemzeti Galéria
Budapest – Ország Lili művészetében egyszerre fedezhetők fel a zsidó szimbólumok, az Aranyváros képe és a keresztény misztika keresése. A Magyar Nemzeti Galériában látható, Árny a kövön című kiállításhoz kapcsolódóan evangélikus püspök és rabbi beszélgetett az alkotások által felvetett kérdésekről az Asztali beszélgetések sorozat keretében. Fabiny Tamás és Fináli Gábor február 16-i disputájára megtelt a Magyar Nemzeti Galéria barokk terme.

A traumától a reményig – ez is lehetett volna Fabiny Tamás evangélikus püspök és Fináli Gábor rabbi nagy sikerű disputájának a címe. A Magyar Nemzeti Galériában látható, Árny a kövön című kiállítás kísérőrendezvényeként ugyanis a püspök és a rabbi nemcsak a kereszténység és a zsidóság gondolatiságába vezette be a hallgatóságot Ország Lili (1926–1978) életén keresztül, hanem a művésznek a 20. század traumáin átívelő életútjába is.

Fabiny Tamás rámutatott, hogy a holokauszt a kereszténység botránya, amely nemcsak zsidó ügy, hanem – az Imák Auschwitz után című kiállításra is utalva – össztársadalmi kérdés. Fináli Gábor a holokauszt utáni művészetről, a trauma feldolgozásának lehetőségeiről beszélt. Ország Lili az ötvenes évektől az Állami Bábszínház alkalmazásában dolgozott – többek között Bálint Endre és Pilinszky János mellett, először mint tiltott, majd tűrt művész. A disputapartnerek kitértek a korszakra, az elnyomó rendszer sajátosságaira, valamint beszéltek az értelmiség és az egyház száműzetéséről is.

Pilinszky János többek között így fogalmazott Ország Lili festészetéről: „Ország Lili festészete az emberi, nagyon is emberi reménykedést a maga legelhagyatottabb és legkonokabb szintjén kívánja tovább folytatni, megnevezhetetlen türelemmel, bármiféle egyéni választás nélkül, de annál nagyobb személyes kockázattal szállva alá a mozdíthatatlan közösbe.”

A disputa második nagy egységét az Aranyváros, azaz Jeruzsálem zsidó és keresztény értelmezése, valamint a labirintus által felvetett, életről és halálról vallott vallási nézetek megvitatása alkotta. Utóbbihoz a kiindulási alap Ország Lili – Kolozsváry Marianna művészettörténész, a kiállítás kurátora által életre keltett Labirintus című sorozata volt, mely az élet bolyongásán keresztül vezeti el a nézőt az életen túli kérdésekhez. Jeruzsálem kérdésében a beszélgetőtársak kitértek a héber írásra is, valamint arra, hogy Jézusról egyszer van csak feljegyezve hogy írt, akkor is homokba.

Fabiny Tamás és Fináli Gábor disputáján a jelenlévők megismerkedhettek a művész életútjával, Ország Lili művészeti ciklusainak keresztény és zsidó értelmezésével, egyúttal megtapasztalhatták, hogy a művészetről szóló vallási gondolkodás milyen új utakat nyithat egyház és művészet között.
 

Az Asztali beszélgetések... – Zsidó–keresztény párbeszéd Ország Lili művészetéről című disputa teljes terjedelmében az alábbi videón hallgatható meg:
 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!