Beszélgetés a művészetről – VIDEÓ

Beszélgetés a művészetről – VIDEÓ

Share this content.

Szöveg: Galambos Ádám, képek: Klimó Károly alkotásai, videó: Petőfi Irodalmi Múzeum, életrajzi forrás: Litera.hu
Budapest – Az Asztali beszélgetések sorozat legutóbbi alkalmán, február 23-án a művészet került fókuszba. Irodalomról, képzőművészetről, alkotói életútról és korunk kérdéseiről beszélgetett Földényi F. László irodalomtörténész és Klimó Károly festőművész.

Nagy érdeklődés övezte a Petőfi Irodalmi Múzeumban és élő online közvetítésben is követhető, Beszélgetés a művészetről című disputát. Az Asztali beszélgetések sorozatban nem ez az első alkalom, hogy a társművészetek kérdése került a centrumba, hiszen nemrég Krajcsovics Éva és Takács Zsuzsa disputáján, valamint Parti Nagy Lajos és Szüts Miklós beszélgetésén is hasonló célt tűztek ki a szervezők. Az érdeklődés jelzi, hogy a művészeti ágak dialógusba állítására nagy igény mutatkozik, hiszen ezáltal újabb módon lehet megközelíteni egy-egy alkotói életutat.

A disputa közönsége megismerhette a beszélgetőtársak életútját, találkozásukat az Örley Körben. Földényi F. László többek között a szemlélődésről beszélt, Klimó Károly a kultúra átalakulására hívta fel a figyelmet. A disputapartnerek kitértek a transzcendens kérdésére, annak értelmezésére is. A világ és a művészet viszonyával kapcsolatban a megnövekedett információmennyiségről szóltak, és a szelektálás szükségességét hangsúlyozták. Kiemelték az oktatásnak, az általános műveltség átadásának fontosságát, figyelmeztetve arra, hogy az európai kultúra gyökereinek és eszmerendszerének a fiatalokkal való megismertetése elengedhetetlen feladat.

A társművészetek kérdéséről szólva Klimó Károlynak az irodalomhoz fűződő szoros kapcsolata került szóba. A festőművész több alkotása irodalmi ihletésű, könyvillusztrációk is kötődnek a nevéhez. Legismertebb irodalmi sorozatán – az Artaud sorozaton – keresztül Földényi F. László rámutatott arra, hogy az illusztráció ma már nem leíró vagy ábrázoló művészet, hanem az irodalomból merített, de önálló alkotás.

A Beszélgetés a művészetről című disputa végén a hallgatóság kérdezhette a beszélgetőtársakat.
 

Az Asztali beszélgetések… – Beszélgetés a művészetről disputa teljes terjedelmében itt nézhető meg:

Földényi F. László és Klimó Károly rövid életrajza:

Klimó Károly festőművész, grafikus 1936-ban született Békéscsabán. 1974-ben mutatta be első önálló kiállítását Budapesten. 1979 óta szerepel egyéni kiállításokkal külföldön (Ausztria, Egyesült Államok, Finnország, Németország, Hollandia, Franciaország, Svájc stb.). 1993-tól a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja. 1980-ban elnyerte a Juho Rissanen-díjat Finnországban. 1998-ban megkapta az Érdemes Művész kitüntetést. 2005-ben Herder-díjat kapott. Egyik legeredetibb nonfiguratív festőnk.

Földényi F. László József Attila- és Széchenyi-díjas esztéta, műkritikus, irodalomtörténész, műfordító, egyetemi tanár 1952-ben született Debrecenben. 1970–1975 között az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar magyar–angol szakos hallgatója. 1977–1986 között a Magyar Színházi Intézet tudományos munkatársa, 1987–1991 között szabadfoglalkozású. 1988–1989, illetve 1990–1991 között a DAAD Berliner Künstlerprogramm meghívására Nyugat-Berlinben dolgozott. 1989–1991 között egyetemi adjunktus, majd docens, 2006-tól egyetemi tanár az ELTE BTK Összehasonlító és Világirodalmi Tanszékén, 2002–2003 között a Magyar Iparművészeti Egyetem oktatója. 2004-től docens, 2006-tól egyetemi tanár a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. 2006–2015 között a Színház- és Filmművészeti Egyetem Művészetelméleti Tanszékének vezetője. 2009-ben tagjai közé választotta a Német Nyelv és Költészet Akadémiája (Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung).

Az Asztali beszélgetések sorozat következő alkalma 2017. március 30-án lesz a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Spiró György író és Vojnich Erzsébet festőművész lesznek a beszélgetőtársak.

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!